Gazeta gjermane: Manastiri supozohet t`i hapë rrugën Kosovës drejt Këshillit të Evropës
Rajoni dhe Politika

Gazeta gjermane: Manastiri supozohet t`i hapë rrugën Kosovës drejt Këshillit të Evropës

14.Mar.2024 10:36
0

Gazeta gjermane Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), sot ka shkruar një artikull rreth zhvillimeve të fundit që kanë të bëjnë me Manastirin e Deçanit dhe mundësinë që Kosova të jetë pjesë e Këshillit të Evropës. 

Gazeta gjermane artikullin e ka titulluar “Një manastir serb supozohet të hapë rrugën drejt Këshillit të Evropës”

“Qeveria e Kosovës po ndërhyn në emër të një manastiri ortodoks serb në një mosmarrëveshje që vazhdon për më shumë se një dekadë. Arsyeja është se Kosova dëshiron të anëtarësohet në Këshillin e Evropës”, shkruan kjo gazetën gjermane.

Në një konflikt më shumë se dhjetëvjeçar mbi pronësinë e tokës së një manastiri ortodoks serb në Kosovë, qeveria e Kosovës ka ndërhyrë në emër të murgjve.

“Në qendër të mosmarrëveshjes ishin 24 hektarë pyje dhe tokë bujqësore në afërsi të Manastirit të Deçanit në Kosovën perëndimore. Manastirit i takonte toka sipas disa vendimeve më të larta të gjykatës së Kosovës. Megjithatë, edhe pse Gjykata Supreme (2009) dhe Gjykata Kushtetuese (2016) kishin konfirmuar pretendimin e kishës për tokën, zyra përgjegjëse e regjistrimit të tokës, nën ndryshimin e qeverive kosovare, refuzoi të bënte regjistrimet e regjistrit të tokës në favor të kishës për çështje politike. Arsye”, shkruan kjo gazetë.

Sipas kësaj gazete, kjo mospërfillje e Gjykatës së saj Kushtetuese kohët e fundit ka penguar edhe shanset e suksesit të aplikimit të Kosovës për anëtarësim në Këshillin e Evropës, të cilin shteti ballkanik e ka paraqitur në maj të vitit 2022. 

“Të mërkurën, megjithatë, Ministria e Jashtme e Kosovës ka njoftuar Këshillin e Evropës se Zyra e Regjistrimit të Tokave ka bërë regjistrimet e regjistrit të tokës në favor të manastirit me udhëzim të qeverisë. Në të njëjtën kohë, Konsullata e Përgjithshme e Kosovës në Strasburg i dërgoi Këshillit të Evropës një kopje të ekstrakteve të regjistrit të ri të tokës”, shkruan kjo gazetë.

Gazeta gjermane Frankfurter Allgemeine Zeitung, shkruan se pritet që Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës tash e votojë që Kosova të pranohet në Këshillin e Evropës.

“Nëse kjo ndodh, Komiteti i Ministrave të Këshillit të Evropës mund të marrë vendimin përfundimtar për pranimin.

Kreu i qeverisë së Kosovës, Albin Kurti, ka bërë të qartë të mërkurën se pa ndërhyrjen në emër të manastirit do të ishte bllokuar rruga e Kosovës drejt anëtarësimit në Këshillin e Evropës. Edhe pse ai ende e konsideron vendimin e Gjykatës Kushtetuese si “të çuditshëm dhe të pajustifikuar”, nuk ka se si ta pranojë atë, aq më tepër që anëtarësimi në Këshillin e Evropës do të ishte një “fitore historike” për Kosovën. Rruga atje mund të shtrohet në tre muajt e ardhshëm.

Shkrimi plotë i plotë këtu

Media e Beogradit “paracakton” koalicionet parazgjedhore në Bujanoc, 12 mijë banorë më pak?
Ambasadori amerikan në Beograd s’ka dilema për Asociacionin në Kosovë: Formimi i tij, çështje kohe
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration