Kulturë

Biblioteka e librave të harruar

Biblioteka e librave të harruar

Biblioteka     Kur nazistët dogjën libra, sepse qenë “jo-gjermanë”, një njeri zgjodhi t’i ruante ato për brezat e ardhshëm. “Kjo literaturë përfshin më

18.Apr.2019 17:42
Kur me art denoncohet dhuna

Kur me art denoncohet dhuna

Artisti kinez, Ai Weiwei, ka prezantuar një instalacion të ri në Meksikë, që tregon historinë e 43 studentëve që pesë vjet më parë me gjasë janë masakruar duke nxjerrë në pah

16.Apr.2019 16:06
Kush është feministja e parë shqiptare?

Kush është feministja e parë shqiptare?

Në këtë fotografi të shkrepur në studion e Kel Marubit, Ndoc Çoba pozon së bashku me famijen e tij. Ndoc Çoba (1870-1945), veprimtar politik, pjesëmarrës në Kuvendin e Vlorës, përfa

11.Apr.2019 06:48
Pse shqiptari më nuk banë plis?

Pse shqiptari më nuk banë plis?

Në Pejë, në pjesën e Çarshisë së Gjatë, por edhe në Gjakovë e gjetiu, ende ndodhet ndonjë qeleshepunues, e që në popull njihen me emrin punues i plisave. Plisi është simbol

06.Apr.2019 09:30
Dasma tradicionale e Veriut

Dasma tradicionale e Veriut

Hyacinthe Hecquard (Iasint Ekuar), konsull i Francës në Shkodër, Kalorës i Legjionit të Nderit, në librin e tij «Histoire et Description de la Haute Albanie ou Guégarie, 1858 – Historia dhe përshr

03.Apr.2019 16:27
Poeti rus dashuruar me Shkodrën

Poeti rus dashuruar me Shkodrën

Cili është poeti rus, që ka shkruar për Shkodrën e shkodranët? Adolf Shvjedçikov është “Bashkëpunëtor i vjetër shkencor“ në Institutin e Kimisë Fizike të Akademi

03.Apr.2019 16:25