​Njerëzit gabimisht i mbajnë mend faktet, përhapin 'lajme të rreme' kur flasin me të tjerë
Atraktive

​Njerëzit gabimisht i mbajnë mend faktet, përhapin 'lajme të rreme' kur flasin me të tjerë

02.Jan.2020 10:06
0

Truri i njerëzve gabimisht i kujtojnë faktet e vështira, në mënyrë që të mbështesin pikëpamjet e tyre mbi tema polemike, ka gjetur një studim. 

Kur këto biseda transmetohen te njerëzit e tjerë, shifrat shtrembërohen më tej në përputhje me mendimin personal të individit, sipas këtij studimi.

Studiuesit morën katër tema të diskutueshme shoqërore dhe morën pjesë në pyetje pjesëmarrësit për të parë nëse do t'i kujtonin statistikat.

Ata zbuluan se njerëzit natyrshëm, dhe pa e kuptuar, rrotullojnë pamjet në kokë për të rënë në përputhje me pikëpamjet e tyre.

Për shembull, kur u paraqitën me statistika se numri i emigrantëve amerikanë ishte ulur me 1.1 milion në mes 2007 dhe 2014, pjesëmarrësit që nuk ishin dakord me emigracionin, shtrembëruan faktet.

Shumë njerëz besojnë se numri i emigrantëve meksikanë ishte më i lartë në vitin 2014 sesa 2007. Kur ata u prezantuan me shifrat e vërteta që tregojnë të kundërtën - 12.8 milionë në vitin 2008 dhe 11.7 milionë në vitin 2014 - njerëzit i kujtuan gabimisht informacionet.

“Njerëzit mund të vetë-gjenerojnë dezinformimin e tyre. Të gjitha nuk vijnë nga burime të jashtme,” tha autori kryesor i studimit Jason Coronel, një asistent profesori për komunikim pranë Universitetit Shtetëror të shtetit Ohio.

Studiuesit pastaj pyetën se si u kalua ky fenomen rreth qarqeve shoqërore. Pjesëmarrësve në studim iu kërkua të shkruanin numrat e imigrantëve meksikanë në vitet 2007 dhe 2014 nga kujtesa pasi u treguan faktet më herët.

Këto shifra më pas i kaluan një personi të dytë dhe procesi u përsërit, duke imituar kalimin e informacionit përmes bisedave të ndryshme të pavarura, transmeton KosovaPress.

Studiuesit zbuluan se sa më shumë informacioni transmetohej aq më shumë filloi të ngjante me pamjen e personit që kalonte informacionin.

Shannon Poulsen, një studente doktorate në Ohio, e cila kreu studimin, tha se pjesa e parë e eksperimentit është interesante, por faza e dytë që zbulon përhapjen e dezinformatave është shqetësuese.

"Tani çështja nuk është vetëm ju, por tani ju po ndani informacione," tha ajo.

Ndërsa Coronal shtoi: “Nëse nuk shqyrtoni atë që mbani mend dhe vendosni të flisni për të dhe t'ia kaloni një personi tjetër, thjesht ju jeni shndërruar në një burim të jashtëm dezinformimi.”

Publikohet video ku Balotelli shan shqip (video)
Ky është 55-vjeçari shqiptar që vrau vajzën dhe dhëndrin natën e Vitit të Ri, ja dyshimet
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration