Dita do të kthehet në natë, kur do të ndodhë eklipsi total diellor
Shkencë dhe teknologji

Dita do të kthehet në natë, kur do të ndodhë eklipsi total diellor

24.Jan.2024 19:58
0

Më 8 prill, miliona njerëz në të gjithë Amerikën e Veriut do të dëshmojnë se dita do të kthehet në natë ndërsa hëna bllokon dritën nga dielli, por do të ketë më shumë në spektaklin qiellor nga sa mendojnë shumë.

 

Ndërsa shumica e njerëzve përqendrojnë vëmendjen e tyre në diell dhe hënë, mjedisi i njerëzve do të ndryshojë gjatë lartësisë së eklipsit, i njohur si totalitet.

Mund të vërehen ndryshime delikate në zonat që përjetojnë vetëm një eklips të pjesshëm diellor, por ndryshime shumë më domethënëse do të ndodhin përgjatë shtegut të ngushtë nga Meksika në Kanada, ku eklipsi i plotë diellor është i dukshëm.

Ndërsa vëmendja e të gjithëve do të përqendrohet në qiell, shikimi poshtë mund të zbulojë një tjetër skenë që jo shumë e kanë përjetuar.

Spektatorët që shikojnë horizontin do të dëshmojnë ngjyrat e lindjes dhe perëndimit të diellit rreth tyre në çdo drejtim. Ky efekt i perëndimit të diellit 360 gradë shkaktohet nga drita e diellit në zona jashtë shtegut të tërësisë dhe zgjat vetëm për aq kohë sa dielli bllokohet plotësisht nga hëna. Ndërsa hëna bën që dita të kthehet në natë, errësira do të zbulojë yjet në qiell, si dhe disa planetë.

Njerëzit nuk duhet të humbin shumë kohë duke kërkuar planete dhe yjësi, pasi këto mund të shihen gjatë natës gjatë pjesëve të ndryshme të vitit. Megjithatë, eklipsi do ta bëjë të lehtë zbulimin e Venusit dhe Jupiterit, të cilët do të jenë në një zonë të ngjashme të qiellit si dielli më 8 prill.

Disa spektatorë me fat madje mund të kenë fatin të shohin një brez meteorësh në qiell gjatë periudhës së shkurtër të errësirës.

Një nga fenomenet e rralla që duhet kërkuar gjatë eklipsit total diellor janë shiritat e hijeve.

“Rripat e hijeve janë vija të holla, të valëzuara të dritës dhe errësirës së alternuar që mund të shihen duke lëvizur dhe valëzuar paralelisht në sipërfaqet me ngjyrë të thjeshtë menjëherë para dhe pas një eklipsi diellor total,” tha NASA.

Miratohet Projektligji nga qeveria: Shqiptarët e Luginës me të drejta pronësore në Kosovë
Shqipëri: Viti 2024 shpallet “Viti i Gjuhës Shqipe” (video)
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration