7 këshilla nga ekspertët e krimit kibernetik për t’u mbrojtur nga hakerat në internet!
Shkencë dhe teknologji

7 këshilla nga ekspertët e krimit kibernetik për t’u mbrojtur nga hakerat në internet!

25.Apr.2022 03:07
0

Hakerimi është një biznes i madh në internet. Ka dy arsye të mëdha pse njerëzit hakohen: të metat në softuer dhe të metat në sjelljen njerëzore. Ju nuk mund të bëni shumë për dobësitë e kodimit, por mund të ndryshoni sjelljen dhe zakonet tuaja të këqija.

Këtu janë hapat që mund të ndërmerrni për t’u mbrojtur në internet: 

  1. Mbani gjurmët e teknikave më të fundit të krimit kibernetik në mënyrë që të jeni të vetëdijshëm për to gjatë shfletimit.
  2. Një mënyrë tjetër për të shmangur të qenit viktimë e krimit kibernetik është instalimi i softuerit antivirus dhe mbajtja e softuerit të përditësuar, pasi përditësimet në përgjithësi përmirësojnë sigurinë dhe heqin defektet.
  3. Hardueri duhet gjithashtu të mbahet i përditësuar për të mbështetur përmirësimet e sigurisë së softuerit.
  4. Asnjëherë mos hapni email ose lidhje të dyshimta.
  5. Qëndroni jashtë rrjeteve publike dhe çaktivizoni Bluetooth-in kur nuk është në përdorim.
  6. Fjalëkalimet duhet të përditësohen rregullisht.
  7. Aktivizo vërtetimin me dy faktorë në llogaritë në internet kudo që të jetë e mundur.

Kush janë hakerat?

Jo të gjithë hakerat janë të këqij. Ka hakerë të “Black Hat” – kriminelët kibernetikë dhe të ashtuquajturit hakerë të White Hat që punojnë brenda hapësirës etike dhe të korporatës. Hakerët Grey Hat veprojnë brenda të dy sferave. Hakerat e White Hat mund të përdoren nga kompani dhe individë për të ndihmuar në identifikimin dhe zgjidhjen e rreziqeve të sigurisë.

Analisti i krimit dhe inteligjencës Mark T Hofmann thotë se shumica e hakerëve veprojnë në mënyrë anonime duke e bërë të vështirë gjurmimin e numrit të tyre, por ai beson se 90 % e hakerëve janë meshkuj, rreth 80 % janë nën 30 vjeç dhe 60 % kanë filluar të hakojnë në moshë të hershme midis 10 dhe 15 vjeç.

Qoftë i motivuar nga paratë apo emocionet, të dhënat tregojnë se krimi kibernetik është në rritje. Në vitin 2020, FBI mblodhi informacione për 791,790 krime të dyshuara në internet, një rritje prej më shumë se 300,000 krahasuar me vitin 2019, sipas një raporti të publikuar në mars. Sa herë që jeni në internet, jeni në rrezik të sulmoheni, paralajmëron Bryan Seely, një haker etik dhe këshilltar strategjik në Spire Solutions me bazë në Emiratet e Bashkuara Arabe.

Cilat janë disa mashtrime të zakonshme për t’u ditur?

Hakerimi ndodh në shumë nivele dhe merr forma të ndryshme, nga sulmet personale duke përdorur mashtrime të zakonshme të phishing deri te shkeljet e sigurisë së softuerit të qeverisë duke përdorur kodim të sofistikuar. Raporti i FBI-së tregoi se mashtrimet e phishing dhe mospagesë/mosdorëzim ishin krimet më të zakonshme kibernetike.

Fishing bazë është një përpjekje për të vjedhur identitetin dhe paratë e një personi përmes emaileve që kërkojnë informacion personal, ndërsa pretendojnë se kërkesa është nga një burim i besuar. “Bait and switch” është një tjetër taktikë e zakonshme e përdorur nga kriminelët kibernetikë për të vjedhur të dhënat personale dhe kredencialet e hyrjes përmes rrugëve që maskohen si platforma si faqet e internetit të besuara.

Për shembull, shitësit që përdorin uebsajte legjitime për të shitur mallra të përdorura janë në shënjestër të kriminelëve që paraqiten si blerës. Ata kërkojnë të paguajnë dhe ta marrin artikullin me korrier. Më pas, shitësit i jepet një lidhje me një faqe interneti të rreme të korrierit, ku ata duhet të ndajnë të dhënat e tyre bankare për të marrë pagesën. Në vend që të paguajnë, kriminelët kibernetikë kapin bankën dhe adresojnë të dhënat për të vjedhur fondet nga llogaria.

Edel Strazimiri / SCAN/

Marrëveshje për targat me ngjitëse pa afat, takimi Kurti-Vuçiq i nevojshëm
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration