Koronavirusi, media sociale dhe lajmet e rreme morën qindra jetë njerëzish
Titulli Lab

Koronavirusi, media sociale dhe lajmet e rreme morën qindra jetë njerëzish

29.Mar.2020 10:17
0

Rreziku më i madh i Facebook dhe mediave tjera sociale për vitin 2020, ishin lajmet e rreme për zgjedhje presidenciale në SHBA. Qoftë nga vendi i origjines apo nga lajmet vendase, kërcënimi i dezinformimit dukej i njohur, mbase edhe i menaxheshëm.

Deri me tani AFP ka gjetur pothuajse 200 lajme të rreme për virusin, por ekspertët thonë se veprimi i fortë nga kompanitë e teknologjisë është i nevojshëm për të ndaluar dezinformimin dhe përhapjen e tyre online.

“Ende ekziston një shkëputje mes asaj që njerëzit mendojnë se është e vërtetë dhe tek ajo që njerëzit janë të gatshëm të ndajnë”, tha për AFP, Profesori David Rand, duke shpjeguar se si paragjykimi i një përdoruesi ndaj përmbajtjes ai ose ajo mendon se do të pëlqehet ose ndahet zakonisht mbizotëron në vendimmarrjen kur është në internet.

Një pjesë e arsyes është se algoritmet e mediave sociale janë të destinuara t’i bëjnë thirrje zakoneve dhe interesave të dikujt: theksi është te pëlqimi, jo te saktësia.

Ndryshimi i kësaj do të kërkonte Facebook, Tëitter dhe kompani të tjera të tilla për të ndryshuar atë që njerëzit shohin në ekran.

Praktikat që u bëjnë thirrje përdoruesve të marrin parasysh saktësinë e përmbajtjes që ata po përhapin në rrjetet sociale, janë të nevojshme, tha Rand, bashkëautor i një studimi mbi dezinformimin COVID-19 që u botua në fillim të këtij muaji.

Duke përdorur teste të kontrolluara më shumë se 1,600 pjesëmarrës në studim, zbuluan se lajmet e rreme u shpërndanë zakonisht nga njerëzit që nuk mendojnë nëse përmbajtja është e besueshme.

Në një provë të dytë, kur njerëzit u kujtuan të konsiderojnë saktësinë e lajmit që do shpërndajnë, niveli i tyre i ndërgjegjësimit u dyfishua.

“Këto janë llojet e gjërave që e bëjnë konceptin e saktësisë në mendjet e njerëzve”, tha Rand, duke përmendur se burimet e lajmeve në vend të kësaj plotësohen nga përmbajtja e vetë e përdoruesve dhe reklamat komerciale.

Ajo që është e padyshimtë është se dezinformata për koronavirusin ka qenë vdekjeprurëse. Edhe pse shkencëtarët amerikanë, franceze dhe të tjerë janë duke punuar për të përshpejtuar trajtimet efektive,  lajmet e rreme kanë bërë efektin e saj.

Iran, alkooli për të parandaluar pandeminë ka vrarë më shumë njerëz se koronavirusi

Në Iran, lajmi i rremë mbi parandalimin e koronavirusit me metanol ka marrë jetën e mbi 300 njerëzve dhe shumë kanë mbetur të sëmurë, transmeton portali arbresh.info

Në një provë të dytë, kur njerëzit u kujtuan të konsiderojnë saktësinë e lajmit që do shpërndajnë, niveli i tyre i ndërgjegjësimit u dyfishua.

“Këto janë llojet e gjërave që e bëjnë konceptin e saktësisë në mendjet e njerëzve”, tha Rand, duke përmendur se burimet e lajmeve në vend të kësaj plotësohen nga përmbajtja e vetë e përdoruesve dhe reklamat komerciale.

Ajo që është e padyshimtë është se dezinformata për koronavirusin ka qenë vdekjeprurëse. Edhe pse shkencëtarët amerikanë, franceze dhe të tjerë janë duke punuar për të përshpejtuar trajtimet efektive,  lajmet e rreme kanë bërë efektin e saj.

Në Iran, lajmi i rremë mbi parandalimin e koronavirusit me metanol ka marrë jetën e mbi 300 njerëzve dhe shumë kanë mbetur të sëmurë./AFP/arbresh/

Ministrija Bajrami u bën thirrje fëmijëve shqiptarë të Luginës të përdorin platformat e Kosovës për mësim online
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration