Zgjedhjet 2023 në Serbi: Pse lista e zgjedhore ka më shum votues se regjistrimi i vitit 2022
Lokale

Zgjedhjet 2023 në Serbi: Pse lista e zgjedhore ka më shum votues se regjistrimi i vitit 2022

05.Dec.2023 10:04
0

Regjistrimi i vitit 2022 tregoi se në Serbi jetojnë rreth 5.1 milionë qytetarë të rritur, ndërsa në të njëjtin vit në listën zgjedhore janë regjistruar rreth 6.5 milionë persona me të drejtë vote.

Diferenca prej rreth 1.4 milionë euro ka rihapur çështjen e saktësisë së listës zgjedhore.

Dhe kjo është vetëm një nga dilemat që mbulon këtë pyetje në dukje të thjeshtë, procedurale parazgjedhore: a ka njerëz në listë që janë larguar prej kohësh jashtë vendit apo kanë vdekur, a ka votues të dyfishtë dhe a ka disa votues që lëvizin në mënyrë fiktive? për të votuar në komunat e tjera.

"Problemi i listës së votuesve në Serbi është më shumë një problem i natyrës social-psikologjike, domethënë i besimit, sesa i sfidave faktike që mund të lindin nga të dhënat e pamjaftueshme të sakta," thotë Bojan Klaçar, drejtor programi i Qendrës për të Lirë. Zgjedhjet dhe Demokracia (CeSid), për BBC në serbisht, transmeton Titulli.com.

Në të njëjtën kohë, Ministria e Punëve të Brendshme publikoi të dhëna për numrin e regjistrimeve të vendbanimeve në Beograd sipas viteve në mënyrë që, siç thonë ata, "të çaktivizojë informacionin e pasaktë dhe keqdashës në lidhje me regjistrimin e vendbanimit".

Prandaj, thonë ata, besojnë se “lista zgjedhore sot shpesh është më e përditësuar se qytetarët”.

Organizatat joqeveritare, megjithatë, theksojnë se është e pamundur të thuhet se sa të sakta janë listat e votuesve pa kontrolluar të dhënat ekzistuese.

"Pa një auditim, askush nuk mund t'ju tregojë se sa e saktë është lista e votuesve," tha për BBC Rasha Nedeljkov, drejtore e programit të Crta, një organizatë monitoruese e zgjedhjeve.

Një kontroll i tillë, i cili ishte edhe ndër rekomandimet e organizatave ndërkombëtare, ka nisur katër vite më parë, por nuk ka përfunduar sipas idesë fillestare.

Megjithatë, Serbia nuk është i vetmi vend ku vihet në dyshim saktësia e listës së votuesve.

Situata është e ngjashme në rajon dhe arsyeja për këtë, siç sqaron Despot Kovaçeviq, asistent në Fakultetin e Shkencave Politike, është pamundësia e administratës shtetërore për të shoqëruar largimin e qytetarëve jashtë vendit.

Instituti Republikan i Statistikave njoftoi më herët se të dhënat për regjistrimin dhe listën e zgjedhësve mblidhen në mënyra të ndryshme dhe për këtë arsye nuk mund të krahasohen.

Përderisa në regjistrim janë përfshirë qytetarët e Serbisë që jetojnë në vend, në listën e votuesve janë të gjithë ata që kanë të drejtë vote, pra ata që jetojnë jashtë vendit, të cilët i kanë plotësuar kushtet për të votuar.

Nemanja Nenadiq, drejtor programi i organizatës Transparency Serbia thotë se ata që largohen nga vendi nuk janë të përfshirë në listën zgjedhore.

“Njerëzit që aktualisht nuk janë në Serbi janë ende në listën e votuesve.

“Nuk ka asgjë të paligjshme në këtë, sepse ata kanë ende të drejtën e votës dhe hipotetikisht mund të paraqiten në qendrën e votimit ku janë të regjistruar, edhe pse mund të kenë vite që jetojnë jashtë vendit”, thotë Nenadiq.

Qytetarët serbë mund të votojnë jashtë vendit nëse regjistrohen me kohë.

Në zgjedhjet e mëparshme të vitit 2022, në listat zgjedhore jashtë vendit ishin regjistruar 39.777 votues, shtetas të Serbisë, që ishte numri më i lartë që nga viti 2004.

Stërvitja e njësisë së ushtrisë serbe afër Bujanocit për operacionin paqeruajtës të OKB-së
Arrestohen të dyshuarit për vjedhje në Bujanoc: Kanë hyrë nëpër shtëpi dhe kanë vjedhur gjithçka
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration