Si votohet për zgjedhjet parlamentare më 17 dhjetor dhe cilat ngjyra janë përcaktuar
Lokale

Si votohet për zgjedhjet parlamentare më 17 dhjetor dhe cilat ngjyra janë përcaktuar

20.Nov.2023 07:26
0

Zgjedhjet e jashtëzakonshme parlamentare janë shpallur për 17 dhjetor, në të njëjtën ditë do të mbahen zgjedhjet lokale në 65 qytete dhe bashki, si dhe zgjedhjet krahinore që u shpallën të enjten, më 16 nëntor, transmeton Titulli.com.

Pasi që zgjedhjet lokale do të mbahen në të njëjtën ditë me zgjedhjet parlamentare, Ligji për zgjedhjet lokale parasheh që votimi të bëhet në të njëjtat vendvotime dhe votimi të bëhet nga të njëjtat komisione votimi.

Listat zgjedhore si për zgjedhjet parlamentare ashtu edhe për ato vendore dorëzohen nga partitë politike, koalicionet e partive politike si dhe grupet e qytetarëve.

"Për të shpallur listën zgjedhore në zgjedhjet parlamentare duhet të mblidhen 10 mijë nënshkrime të vërtetuara të qytetarëve që mbështesin listën, ndërsa për partitë minoritare mjaftojnë 5 mijë nënshkrime. Për shpalljen e listës zgjedhore në zgjedhjet lokale është e nevojshme që lista të mbështetet me nënshkrimet e tyre nga 200 deri në 3000 zgjedhës, varësisht nga numri i zgjedhësve të regjistruar në njësinë e vetëqeverisjes lokale në ditën e zgjedhjeve", thuhet në njoftimin nga Komisioni Republikan Zgjedhor, përcejllë Titulli.com.

Zgjedhësi mund të mbështesë vetëm një listë zgjedhore me nënshkrimin e tij, e cila duhet të jetë e vërtetuar nga noteri, në administratën bashkiake dhe bashkiake ose në gjykatë.

Listat zgjedhore mund të dorëzohen deri më 26 nëntor, pra 20 ditë para zgjedhjeve.

Të gjithë qytetarët mund të paraqesin në mënyrë elektronike një kërkesë për regjistrim apo ndryshim të të dhënave në listën zgjedhore në portalin “E-Government”, krejtësisht pa pagesë.

Votuesit me vendbanim jashtë vendit mund të paraqesin kërkesë deri më 25 nëntor në mesnatë nëse dëshirojnë të votojnë në zgjedhjet e ardhshme në Serbi në vendet ku ata banojnë.

Komisioni Republikan Zgjedhor vendosi që fletëvotimet për zgjedhjen e deputetëve të jenë me ngjyrë kajsi të çelur, ndërsa fletët e kontrollit do të jenë blu./Titulli.com/

Përplasje për gazin në Ballkan, vendimi i Bullgarisë ‘alarmon’ Serbinë dhe Hungarinë
Kurti: Rusia synon ndezjen e një vatre krize në oborrin e BE-së
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration