Shkencëtarët zgjidhin misterin: Si u ndërtuan piramidat e Egjiptit!
Shkencë dhe teknologji

Shkencëtarët zgjidhin misterin: Si u ndërtuan piramidat e Egjiptit!

20.May.2024 08:59
0

Ato janë një nga mrekullitë e botës së lashtë dhe kanë lënë pa fjalë arkeologët se si janë ndërtuar më shumë se 4000 vjet më parë. Këto janë 31 piramidat e Egjiptit, përfshirë kompleksin me famë botërore të Gizës, për të cilin deri më sot kishte vetëm supozime se si u zhvendosën gurët e mëdhenj të përdorur në ndërtimin e tyre.

Sipas hulumtimit të shkencëtarëve të Universitetit të Karolinës së Veriut Wilmington, të botuar në revistën Nature, piramidat janë ndërtuar me ndihmën e një dege të Nilit, e cila sot është e fshehur nën shkretëtirën dhe tokat bujqësore të rajonit.

Shkencëtarët zgjidhin misterin: Si u ndërtuan piramidat e

BBC, duke paraqitur gjetjet e hulumtimit amerikan, shpjegon se shkencëtarët zbuluan se piramidat ishin ndërtuar përgjatë një dege të humbur e të lashtë të Nilit.

Vihet re se, për shumë vite, arkeologët besonin se egjiptianët e lashtë duhet të kenë përdorur një rrugë ujore aty pranë për të transportuar materiale si gurët e nevojshëm për të ndërtuar piramidat përtej lumit.

Megjithatë, deri më tani, "askush nuk ishte i sigurt për vendndodhjen, formën, madhësinë ose afërsinë e kësaj rruge të madhe ujore me vendndodhjen aktuale të piramidave.", thekson një nga autorët e hulumtimit, profesor Eman Ghoneim.

Shkencëtarët zgjidhin misterin: Si u ndërtuan piramidat e

Arkeologët amerikanë që studiuan imazhet satelitore të zonës pohojnë se strukturat e famshme mund të ishin ndërtuar përgjatë një dege të Nilit, i cili nuk ekziston më sot. Ky mund të jetë një shpjegim i arsyeshëm për faktin se ato u ndërtuan në një brez të ngushtë dhe jomikpritës të shkretëtirës në Egjipt.

Më pas, shkencëtarët përdorën sondazhe gjeofizike dhe metoda të tjera për të konfirmuar praninë e provave të lumenjve dhe kanaleve të mëparshme nën sipërfaqen aktuale të tokës.

Analiza i befasoi pasi konfirmoi praninë e një dege të dikurshme të Nilit, 64 kilometra e gjatë, e cila tashmë është e mbuluar nga toka bujqësore. Fakti që akumulimi i rërës për shkak të erërave u rrit, i cili shoqërohet me një thatësirë të madhe që filloi rreth 4200 vjet më parë, mund të shpjegojë zhdukjen e kësaj shtrirjeje të Nilit. Në të njëjtën kohë, ky fakt gjeologjik mund të shpjegojë vendosjen e 31 piramidave, duke përfshirë kompleksin mbresëlënës të Gizës, në këtë terren jomikpritës saharan, pasi zona do të kishte qenë lehtësisht e aksesueshme nëpërmjet degës së Nilit në kohën e ngritjes së tyre. 

"Kjo do të kishte qenë jetike për transportin e materialeve të ndërtimit.”, thanë studiuesit, duke shtuar: "Pjesa më e madhe e piramidave në Egjipt janë të përqendruara përgjatë një rripi të ngushtë shkretëtirë, por ende nuk është dhënë asnjë shpjegim për të justifikuar pse janë ndërtuar në atë vend të caktuar”.

Shkencëtarët zgjidhin misterin: Si u ndërtuan piramidat e

Hulumtimi i shkencëtarëve thotë gjithashtu: “Këtu ne përdorim imazhe të radarëve satelitorë, të kombinuara me të dhëna gjeofizike për të hetuar strukturën nëntokësore dhe sedimentologjinë në Luginën e Nilit ngjitur me këto piramida. Ne gjurmojmë pjesë të një dege të madhe të zhdukur të Nilit, të cilën e quajmë "Ahramat", e cila shkon përgjatë ultësirës së rrafshnaltës së Shkretëtirës Perëndimore, ku ndodhen shumica e piramidave.

Shumë nga piramidat kanë rrugëkalime që të çojnë atje ku dikur rridhnin ujërat e lumit dhe të çojnë në tempujt e luginës, të cilët mund të kenë funksionuar dikur si "porte" përgjatë Ahramatit.

Për shkencëtarët amerikanë, dega e Nilit "Ahramat" luajti një rol të rëndësishëm në ndërtimin e monumenteve si një rrugë ujore për të transportuar punëtorë dhe materiale ndërtimi në vendet ku u ndërtuan piramidat e Egjiptit./K.C/dritare/

 
 
 
A janë dembelosur gjermanët?
Policia e Kosovës mbyll gjashtë objekte financiare serbe në veri, konfiskon para (video)
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration