Opštinska uprava u Preševu ugrožena kolapsom, gradjani da zahtevaju veću transparentnost (video)
Srpski

Opštinska uprava u Preševu ugrožena kolapsom, gradjani da zahtevaju veću transparentnost (video)

13.Apr.2018 08:28
0
Opštinska uprava u Preševu i dalje se suočava sa nedostatkom mladog osoblja i sada ima 97 zaposlenih.

Agima Imeri, šef opštinske uprave u Preševu za Titulli.com je rekao da administraciju u Preševu čine 97 zaposlenih, isključujući kabinet gradonačelnika Preševa osoblje koja novim zakonom se ne računa kao zaposleni opštinske uprave.

Prema njegovim rečima, nakon restriktivnih mera srpske vlade u administraciji Preševa, svake godine su postojale poteškoće u radu i da je za pet godina vlada dozvolila samo dva radna mesta.

Što se tiče funkcije i usluga koje je pružio osoblje, Imeri je naglasio da dosad nije bilo žalbi gradjana.

"Do sada nismo imali nijednu žalbu od gradjana. Opštinska administracija je efikasna jer se sve procedure već odvijaju elektronskim putem, počevši od kancelarije za informacione usluge, u kojem gradjani dobijaju dokumente u roku od 1 minute. Generalno smo zadovoljni radom koji naše usluge izvršavaju", rekao je izmedju ostalog Imeri.

Na pitanje Titulli.com da li se očekuje novih radnih mesta u 2018., Imeri sa zabrinutošću govori o ovoj temi za koju kaže da je od 2013. godine, nakon stupanja na snagu zabrane o zapošljavanju, administracija u Preševu je u manjku za 13 radnika.

"Od 2013. godine, poštujući zakon o zabrani zapošljavanja, mi već pet godina imamo manjka za 13 zaposlenih. Jedan broj njih se penzionisao dok je drugi deo pronašao bolji posao. I sve dok je na snazi ova uredba vlade mi ne možemo da stvorimo nova radna mesta u opštinskoj administraciji", naglasio je Imeri.

On je takodje naglasio da svakog meseca zahteva od Vlade u Beogradu i do sada je bilo dozvoljeno samo 2 radna mesta, dok će situacija u administraciji postati teža jer će se u 2018/2019. godine penzionisati 3 do 4 radnika.

Načelnik Imeri kaže da sistematizacijom postoje slobodna radna mesta, ali se nada da će jednog dana nestati uredba i tako se vrši popunjavanje praznine, ljudskim resursima.

Agim Imeri, od aprila 2016. godine, drži funkciju šefa opštinske uprave i rekao je da će raditi na promovisanju transparentnosti u opštini prema gradjanima.

"Tokom 2017. godine smo imali samo 2 zahteva gradjana za pristup dokumentima od javnog značaja i mi smo dali tražene odgovore. Svake godine vršimo izveštaje o takvim zahtevima gradjana i različitih državnih institucija", rekao je Imeri.

Zakonom o pristupu dokumenata od javnog značaja daje mogućnost gradjanima i drugim institucijama da traže odgovor o trošenju i upravljanju javnim novcem, i u lokalnoj samoupravi. /Titulli.com./

Preševo sa najvećim buđetom u vladajućoj istoriji (video)
Učenici žele više odgovornosti od opština Bujanovac i Preševo (video)
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration