Privatne kompanije, njihovi izazovi i uspesi u Dolini (Video)
Srpski

Privatne kompanije, njihovi izazovi i uspesi u Dolini (Video)

31.Jul.2015 04:06
0
Razni ekonomski stručnjaci kažu da mala i srednja preduzeća su važna za ekonomski razvoj zemalja u tranziciji. Imajući u obzir razaranje društvenih preduzeća u opštinama Bujanovac i Preševo, mala i srednja preduzeća ovih opština su, osim za ekonomski razvoj, važna i na zapošljavanju. Ali, koliko su se ova preduzeća razvila, koliko radnika imaju, sa kojim problemima se suočavaju, gde prodaju njihove proizvode, i da li imaju podršku od njihovih opština, odnosno države.

U nekoliko članaka informativni portal Titulli.com pisaće o ovom pitanju da bi informisao javnost o trenutnom stanju ovih preduzeća u opštinama Bujanovac i Preševo.

Fabrika nameštaja „Omorika“ iz Bujanovca je jedna od preduzeća koja trenutno zapošljava 16 radnika, a ranije je imala i do 40 zaposlenih.

Direktor ovog preduzeća, Hajruš Sefedini, kaže da u poslednje vreme nije zadovoljan radom, jer ima malo potražnje.

„Problem je što nema para i prodaje. Nije problem u proizvodnji, nego u plasmanu robe. Zatim, cena nameštaja je pala, a cene materijala su povišene“, kaže Sefedini, dodajući da „ako ide ovako, ne valja posao, jer troškovi, i osiguranja radnika moraju da se plate bez obzira na prodaju“.

Ovo preduzeće svoje proizvode prodaje po celoj Srbiji, na Kosovu, Crnu Goru, ali i u evropskim zemljama Švajcarska i Nemačka.

Jedan od retkih albanskih građana koji se vratio iz Švajcarske i ulagao u zavičaj je Naser Junuzi, iz Trnovca. On kaže da je investirao milion evra na stambeno - poslovnom objektu „Swiss center“, a skoro je otvorio i mehaničarski, autoelektro salon „Auto Swiss“, na kojeg sam rukovodi.

„Zadovoljan sam životom ovde i do sada je sve u redu. Što se tiče posla, na početku sam imao problema sa radnicima, ali sad je dobro. Što se tiče klijenata, ima veliko interesovanje jer sam dobio poverenje od ljudi, a ja to treba iskoristiti“, kaže Junuzi za Titulli.

Junuzi kaže da ima problčema i sa učenicima, koji nisu zainteresovani da dolaze da uče, dok za posao nudi klijentima i delove iz Nemačke i Švajcarske, ali i delove koje obezbeđuje ovde, zavisi koliko žele da troše.

„Ja mislim da ovde ima puno mogućnosti za ulaganja, i vredi ulagati. Ima nekoliko oblasti gde se može ulagati, samo zavisi od volje i profesije. Ja i moja porodica smo zadovoljni što smo se vratili i nismo se pokajali“, kaže uz poruku emigrantima, Naser Junuzi.

On smatra da nedostaje dobra komunikacija između albanaca koji žive ovde i onih što žive na zapadnim zemljama.

„Postoje barijere koje treba uništiti, i ulagati ovde, jer ima kvaliteta, samo treba istinska komunikacija“, završava Junuzi.

Jedna od privatnih preduzeće sa najvećim brojem radnika je kompanija „Tobler Skele“ iz sela raince, opština Preševo, koja trenutno ima 70 zaposlenih. Ova kompanija je osnovana 2006 godine, sedište ima u gradu Rejnek, u kantonu Sent Galen u Švajcarskoj. Takođe ima i predstavništva u Beogradu, Skoplju, Prištini i Ljubljani. Sa radnicima koji rade i u predstavništvima, „Tobler Skele“ zapošljava više od 100 radnika.

Direktor ove kompanije Arđent Bajrami, kaže da u funksionisanju ovog proizvodnog preduzeća nema ozbiljnih problema, ali za povećanje kapaciteta treba i podrška države.

„Naše proizvode 80 odsto prodajemo u Švajcarskoj, a ostalo u zemljama gde imamo predstavništva. Ozbiljne probleme nemamo. Opština i ne moža da nam pomogne toliko, ali zato, za povećanje naših kapaciteta, a stim i otvaranje novih radnih mesta, može nam pomoći država, odnosno republički Fond za razvoj, gde imamo plan konkurisati za kredit. Trenutno koliko imamo potražnja na tržište, mi ne možemo da proizvedemo. Zato će apliciramo za kredit za povećanje naših proizvodnih kapaciteta“, kaže Arđent Bajrami, direktor firme „Tobler Skele“.

„Tobler“ proizvodi skele za građevinarstvo i sve ostale prateće delove koji se montiraju u ovim skelama, i po rečima direktora, oni imaju sve potrebne sertifikate za kvalitet i prodaju u zapadnim zemljama.

Fahir Sadiku, direktor preduzeća „Äeliku“ iz Preševa, kaže da je ova kompanija osnovana 1969 godine, kao samostalna zanatska radnja, a zatim je napredovala kao preduzeće za proizvodnju prozora i vrata od aluminijuma i PVC materijala.

„Trenutno imamo 12 radnika a u sezoni povećamo broj radnika. Imamo brojne probleme, od radne snage do opštinske administracije. Što se tiče administracije, mi se uvek izuzmemo od tendera, iako smo aplicirali sa najnižim cenama i kvalitetom, kao jedna od najstarijih preduzeća u regionu“, naglašava Sadiku.

Što se tiče donacija, „Tobler Skele“ i „Äeliku“ su 2008 godine dobili donaciju od 20 hiljada dolara od Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID.

Sa ovom donacijom, kako kažu predstavnici ovih kompanija, obezbedili su novu opremu za rad,  povećali kapacitete i unapredili kvalitet u radu.

Ove dve kompanije, kao i „Omorika“ iz Bujanovca, su takođe dobili donacije od tri miliona dinara iz Koordinacionog Tela za Bujanovac, Preševo i Medveđe.

Što se tiče donacije, direktor „Omorike“ nije toliko zadovoljan.

„Hvala im za pomoć, ali smo imali uslov da zadržimo radnike i zaposlimo još dva novih radnika. Kada ima posla nema problema, ali kada posao zastane, onda ne valja“, kaže Hajruš Sefedini.

Na kraju da dodamo da u vezi funksionisanja malih i srednjih preduzeća u Srbiji, postoji i republička Agencija za razvoj malih i srednij preduzeća, koja je osnovana 2004 godine.

U ostalim člancima predstavljaćemo i druga preduzeća u opštinama Bujanovac i Preševo, gde ćemo pisati o izazovima ovih preduzeća./Titulli.com/

VIDEO

 

.
Privatni preduzetnici Doline traže pomoć Srbije, Kosova i Albanije (Video)
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration