Menjati Zakon, ili zastavu!? (Foto & Video)
Srpski

Menjati Zakon, ili zastavu!? (Foto & Video)

26.Jun.2015 01:45
0
Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Srbiji u opštim nadležnostima daje pravo Nacionalnom Savetu da utvrđuje predloge nacionalnih simbola, znamenja i praznika nacionalnih manjina. Ali, član 16 Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina u Srbiji kaže "žNacionalni simbol i znamenje ne mogu biti identične sa simbolom i znamenjem druge države".

Na taj način, albanci Preševa, Bujanovca i Medveđe nemaju regulisano zakonom upotrebu nacionalnog simbola, u ovom slučaju albanska nacionalne zastava, za slobodnu upotrebu u nacionalnim i državnim praznicima. 

Nacionalni Saveta Albanaca (NSA), i prošli i aktuelni saziv, imaju isti stav po ovom pitanju, da albanci koriste svoju nacionalnu zastavu bez ikakve izmene. 

Bivši predsednik NSA, Galip Bećiri, kaže je ovaj organ uputio dva zahteva za upotrebu albanske nacionalne zastave bez izmena, ali u oba slučaja je dobio negativan odgovor, kao iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava, tako i od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. 

Stav upotrebe albanskog nacionalnog simbola bez izmene potvrđuje i sadašnji predsednik NSA, Jonuz Musliu. 

„Mi kao glavno načelo u Albanskom Nacionalnom Savetu, ali i u koaliciji imamo stav da nema izmene nacionalnog simbola. Mi smo albanci i naša zastava je sa dvoglavim orlom. Hteli ili ne vlada, nema izmene, jer nismo mi oni koji možemo izmeniti nacionalnu zastavu, jer to može uraditi samo Albanija“, naveo je Jonuz Musliu, predsednik Albanskog Nacionalnog Saveta. 

U vezi rešenja ovog problema, predsednik NSA kaže „zakoni su da se menjaju, Srbija treba menjati zakon da bi dala prava albancima. Treba svakako da se albancima dozvoli upotreba nacionalnih simbola, da se uradi reciprocitet jer kada vijori srpska zastava na Kosovu, zašti da ne vijori i albanska zastava u Preševskoj Dolini“. 

Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, albanski poslanik u Skupštini Srbije, Šaik Kamberi, ocenjuje kao „diskriminatorskim“, jer po njegovim rečima „sprečava samo albance u slobodnoj upotrebi njihovog nacionalnog simbola“. 

„Iako je albanski nacionalni simbol mnogo stariji od državnog simbola kojeg ima Albanija, i da se prednost treba davati nacionalnom pitanju, državni organi Srbije nisu to uzeli u obzir“, kaže Kamberi. 

On podseća da je ovaj zakon usvojen 2002 godine, i da su albanci do 2004 godine imali probleme i u privatnoj upotrebi zastave, kao što je slučaj sa svadbama. Ali u to vreme je reagovao tadašnji Visoki komesar OEBS-a za nacionalne manjine, koji je razdvajajući upotrebu zastave na privatno i zvanično, sprečio srpske vlasti da se mešaju i na privatnu upotrebu. 

„Mi smo podneli i novu inicijativu za izmenu političkog sistema u Srbiji. Kao jedno od naj problematičnih pitanja koja sprečava realizaciju prava albanaca, zapravo na realizaciji elementarnih prava kao što je izražavanje nacionalnog identiteta je zakon koji sprečava slobodnu upotrebu nacionalnog simbola“, dodaje poslanik Kamberi. 

I predsednik Demokratske Partije Albanaca (DPA), Ragmi Mustafa, koji je u koaliciji sa Muslijem u Nacionalnom Savetu, kaže da je stav ove partije da se ne izmeni nacionalna zastava. 

„Stav DPA je od osnovanja, pre 25 godina, neizmenjen. Dok će postojati ova partija u Preševskoj Dolini ostaćemo pri stavu da je simbol albanaca svugde u svetu  isti i on ne može da se izmeni“, kaže Ragmi Mustafa, koji je ujedno i predsednik opštine Preševo. 

Isto i Mustafa kaže da se treba menjati zakon koji ograničava upotrebu nacionalnog simbola isti kakav je. 

„Lakše je da se menja jedan zakon, da se menja ustav, nego otuđivati jedan narod. Mi kao albanci nećemo dozvoliti naše otuđivanje. Pitanje kada će se dozvoliti slobodna upotreba našeg nacionalnog simbola zavisi upravo od stepena razvoja demokratije u Beogradu“, dodaje Mustafa. 

Predsednik Demokratske Unije Albanaca (DUA) u Preševu, Naser Aziri, kaže da je ova partija, koja je u prošlom sazivu nacionalnog saveta bila deo rukovodstva, ima isti stav da se albanski nacionalni simbol upotrebljava bez izmena. 

„Naše angažovanje je da se nacionalni simbol upotrebljava u aktuelnoj formi. Model upotrebe može biti kao albanci u Makedoniji, jer upotreba ovog simbola ne sprečava ovu državu ni u jednom procesu. Srbija treba imati model Makedoniju, jer upotreba nacionalnih simbola, ne samo albanskih simbola, ne sprečava nego samo može pomoći u evropskim integracijama“, naglasio je Aziri. 

U vezi ovog pitanja, Šćiprim Arifi, lider najnovije političke partije u Preševskoj Dolini, Alternativa za Promenu, kaže da „Srbija po ovom pitanju treba poštovati a ne samo tolerisati albance ovog regiona“. 

„Stva naše partije po ovom pitanju je da treba preći na nivo poštovanja, i kada nas Srbija vidi kao sastavni deo ove države mi imamo mogućnosti da damo naš doprinos. Izražavanje našeg nacionalnog identiteta putem zastave je pravo koja se daje iz poštovanja“, kaže Arifi. 

„Dakle, naš stav po ovom pitanju je da treba pregovarati sa Srbijom bez izmene zastave. Uzimajući u obzir da je ovde bilo konflikta, Srbija treba biti osetljivija prema nama“, naveo je Arifi.

Predstavnik civilnog sektora, Enkel Ređepi iz Odbora za Ljudska Prava (OLJP), kaže da se ovaj problem treba rešiti na višim nivoima između dveju država, Srbije i Albanije.

„Naši političari se trude da se bave velikim pitanjima koje im ne pripadaju. Nacionalne simbole utvrđuje matična država, za ovo treba da odluče Albanija i Srbija, i njihovi premijeri. Kod nas političari nacionalna pitanja koriste samo tokom predizbornih kampanja“, kaže Ređepi iz OLJP.

Dok su ostale nacionalne manjine u Srbiji izmenili nacionalnu zastavu u poređenju sa matičnim državama, albanci Preševa, Bujanovca i Medveđe, do sada je mogu upotrebiti slobodno samo privatno.

U Preševu i Bujanovcu poslednjih godina albanska nacionalna zastava se postavlja u zgradama opštine i Nacionalnog Saveta, 28-og novembra na dan albanske nacionalne zastave. Ali, zastava obično vijori od podneva do večeri, da bi se opet uklonila, čekajući rešenje ovog problema. /Titulli.com/

VIDEO

 
 
 
Osnovana prva Asocijacija onlajn medija, Titulli među osnivačima
Ministar Verbić sa predsednicima opština Preševo i Bujanovac
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration