Koordinacionog tela (ni)je ispunilo misiju integrisanja Albanaca u Srbiji Slike iz KT
Srpski

Koordinacionog tela (ni)je ispunilo misiju integrisanja Albanaca u Srbiji

18.Mar.2016 11:05
0
Iako su postignuti neki pozitivni rezultati, Koordinaciono telo nije ispunilo glavni cilj, integrisanje Albanaca u državnim organima Srbije, rekli su za portal Titulli predstavnici civilnog društva u Preševu.

Koordinaciono Telo za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa je formirano 16. decembra 2000. godine, u to vreme od strane Vlade Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) i Vlade Republike Srbije, u cilju reševanje krize u regionu zahvaćenim ratom.

Koordinaciono telo Vlade (KT) je administrativno-izvršni organ koji koordinira aktivnosti Vlade Republike Srbije, nadležnih državnih organa i javnih službi, organa lokalne samouprave i građana opština Preševo, Bujanovac i Medveđa u cilju razvoja ovih opština kao politički, bezbednosno i ekonomski stabilnih oblasti, sa razvijenim standardima i kvalitetom života građana, uz poštovanje ljudskih, manjinskih, verskih, političkih i drugih prava i sloboda, kaže se na zvaničnoj internet stranici ovog organa kod Misije KT.

Međutim, koliko je ispunjena ova misija, šta je urađeno i šta može uraditi KT u cilju poboljšanja životnih uslova građana Preševske Doline. O tome smo razgovarali sa predstavnicima civilnog društva u Preševu.

Beljgzim Kamberi, iz Odbora za ljudska prava (OLJP), kaže da KT godinama deluje više kao administrativno-tehnički organ koji ne primenjuje obaveze koje je preduzela srpska država sa dogovorenim sporazumima sa albanskim političkim predstavnicima Doline.

„KT je ostvarilo pozitivne rezultate u oblasti infrastrukture, subvencionisanja privatnih preduzeća i studenata. Međutim, ova pitanja su simbolična u odnosu na glavne obaveze države, kao što su integrisanje Albanaca u javni sistem, pitanja bezbednosti, gde se nije angažovalo za vraćanje normalnog stanja i povlačenja specijalnih vojno-policijskih snaga, kao i na ekonomsko osnaživanje i rešavanje nacionalnih prava Albanske zajednice, u oblastima obrazovanja, nacionalnih simbola itd“, kaže Beljgzim Kamberi za informativni portal Titulli.com.

Prema rečima Kamberija, Koordinaciono telo treba da se reorganizuje, da bi se ponovo počelo sa primenom dogovorenih sporazuma republičke vlade i albanskih političkih predstavnika, koji su blokirani i nisu primenjivani od srpske vlade.

„Bez tog procesa, KT može biti samo organ koji služi za stvaranje impresije da se srpska država angažuje na poboljšanje stanja u Preševskoj Dolini“, naglašava Kamberi.

Kujtim Sadriu, iz Centra za istraživanje i monitoring u Preševu, smatra da misija KT nije to što se predstavlja planom i programom za rešavanje problema u Preševskoj Dolini.

„Sama činjenica da se formiranjem KT-a, vlada u Beogradu nas tretira kao građane drugog reda a ne kao sugrađane. Funkcionisanjem ovog organa najviše su dobili funkcioneri Preševske Doline, nego građani ovih najnerazvijenih opština u republici. Upravo oni koji su bili protiv ovog državnog organa, danas su privilegovani, od ovog organa“, kaže Sadriu za portal Titulli.com.

Prema njegovim rečima, ako je KT formirano nakon oružanog konflikta 2000-2001 godine, za rešavanje problema Albanaca ovog regiona, kako je moguće da rukovodeća struktura bude iz Beograda.

„Potpredsednici ove institucije su predsednici opština Preševske Doline, koji određuju politiku u razvoju infrastrukture, tamo gde se vrti novac oko tendera“, naglašava Sadriu.

On smatra da se ovaj organ odmah treba da ukine, i da budući predsednici i poslanici, ako ih bude, sarađuju direktno sa Vladom u Beogradu, za poboljšanje stanja Albanaca u Dolini, jer, kako kaže on, organi drugog ili trećeg reda, ne mogu ostvariti pozitivne rezultate.

Podsećamo čitaoce da je prvi predsednik Koordinacionog tela bio Nebojša Äović, a nakon njega na toj funkciji je imenovan Rasim Ljajić.

Nakon Ljajića ovim telom je nekoliko godina rukovodio Milan Marković, dok je trenutno na čelu ovog vladinog organa Zoran Stanković./Titulli.com/

Albanci traže bolnički centar za Preševo i Bujanovac
Pravosuđe i Preševska Dolina, Albanci nisu zastupljeni na zadovoljavajući nivo
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration