Zimska sezona izazov za izbeglice i Crveni krst u Preševu
Srpski

Zimska sezona izazov za izbeglice i Crveni krst u Preševu

10.Nov.2015 12:50
0
Nastavlja se priliv izbeglica koji dolaze preko Makedonije iz zemalja zahvaćene ratom. Prvo mesto zaustavljanja u Srbiji za njih je Preševo, tako da će hladni dani biti izazov za izbeglice i razne humanitarne organizacije, zdravstvene institucije i lokalnu vlast.

Crveni krst u Preševu radi pripreme za zimsku sezonu a njihovi predstavnici kažu da su spremni da pomažu izbeglice sa potrebnim namirnicama bez obzira u kojem broju dolaze.   

„Sada ćemo ući u zimskoj sezoni gde će se klimatski uslovi menjati a izbeglice imati potrebu za puno stvari, počevši od odeće, hrane, higijenskih paketa, a mi ćemo ih pomoći bez obzira od njihovog broja“, kaže za Titulli.com, Amet Alimi, sekretar Crvenog krsta u Preševu. 

On kaže da izbeglice teško putuju do ovde i da je njihova organizacija u velikoj meri pomogla svim mogućnostima i kapacitetima. 

„Iako je malo smanjen broj izbeglica, mi i pored toga pomažemo njih hranom i higijenskim potrepštinama koje su svakodnevne. Mi kao Crveni krst nećemo prihvatiti hranu bez kontrole kvaliteta, jer može doći do nekog otrovanja ili neželjene bolesti za izbeglice“, izjavio je Alimi za Titulli.com. 

Prema njegovim rečima, Crveni krst je posebnu pažnju odavao hrani, a podeljeni su paketi za decu i žene. 

„Crveni krst je do sada pomogao sa hranom i odećom više od 200.000 izbeglica i opet ćemo nastaviti da pomažemo u skladu sa našim kapacitetima. Pomoć obezbeđujemo preko Crvenog krsta Srbije, UNHCR-a, Caritas-a i ostalim partnerima“, naglašava Alimi. 

Crveni krsta u Preševu je angažovao više od 20 radnika sa ugovorom koji rade u kancelariji i po terenu. 

„Mi nismo hteli da uzimamo ekipu sa volonterima, cela ekipa koja radi u Crvenom krstu je stručna, jer je takva situacija i traži posebnu pažnju, za moguće rizike koji se mogu pojaviti kod izbeglica“. 

Što se tiče trenutnog stanja upisanih izbeglica koji su uzimali pomoć, poslednjih dana je njihov broj manji nego ranije. 

„Trenutno stanje izbeglica je dobro. U poslednjim 24 sata, 350 do 400 izbeglica su dobili pomoć u hrani. Apelujem kod građana, humanitaraca i mogućih donatora da pomoć u odeći, ćebad, i ostalo, koju žele da dele preko Crvenog krsta, stvari da budu neiskorišćene, u protivnom nećemo ih prihvatiti“, dodao je Amet Alimi, sekretar Crvenog krsta u Preševu./Titulli.com/

 

Više fotografije na link: http://titulli.com/index.php?m=album&alb=2

Oficir Asada u Preševu: Pobegao sam iz vojske pre dve i po godine (Foto & Video)
Građani Preševa između razočarenja i žaljenja za izbeglicama
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration