Vučić spreman za razgovore sa albancima Doline (Video)
Srpski

Vučić spreman za razgovore sa albancima Doline (Video)

20.Nov.2015 00:26
0
Integraciju albanaca u državnim organima Srbije, osim lidera Preševske Doline, podržava i predsednik vlade, Aleksandar Vučić.

S'obzirom da albanci nisu zadovoljni nerešavanjem mnogih problema stanovništva na jugu zemlje, kada se zna da su prošle 13 godine od Plana vlade za rešavanje problema ovog regiona, albanski poslanici Parlamenta Albanije smatraju da integracija putem dijaloga treba da se nastavlja.

Punu integraciju, albanci Preševa, Bujanovca i Medveđe su 2013. godine postavili kao prvu tačku na planu od sedam tačaka za razgovore sa Vladom Srbije.

Ovi razgovori su prekinuti nakon kratkog vremena, međutim spremnost za nastavak su izrazili albanci, Koordinaciono Telo, a pre četiri dana je to izjavio i srpski premijer.

Predsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, ocenio kao vrlo značajnom integraciju albanaca u državnim organima Srbije. Vučić nije izgledao puno informisan oko ovog pitanja, ali je izrazio spremnost za razgovore.

„To je vrlo ozbiljno pitanje. Nisam siguran da je to sasvim tako, ali ako ste u pravu, potpuno sam spreman da radim i da sarađujem sa vama po tom pitanju, i da na ozbiljan način učestvujem u tome. U potpunosti sam spreman. Ne samo ja kao predsednik vlade, već i svi moji saradnici“, bio je odgovor Aleksandra Vučića na pitanje o integraciji albanaca, izveštava Titulli.com.

Premijer Srbije je rekao da je spreman i za nastavak razgovora srpske vlade i albanskih lidera Preševske Doline, o planu od sedam tačaka, gde je prva tačka puna integracija albanaca u državnim institucijama.

„Uvek smo spremni da razgovaramo, što pre to bolje. Ako me pitate za moje učešće, ja sam uvek spreman. Za sve ono što ne ruši državnost Republike Srbije mi smo spremni da razgovaramo“, odgovorio je premijer Srbije, Aleksandar Vučić, na pitanje novinara portala Titulli.com.

Takođe i Albanija podržava integraciju albanaca Preševske Doline u državnim institucijama Srbije.

Poslanik Skupštine Albanije, Alfred Peza, tokom boravka u Bujanovcu i Preševu, rekao je „albanci Preševske Doline dobiće više prava integrisani, jedinstveni i svakim danom većom podrškom vlade Albanije“.

„Integracija albanaca Preševske Doline u integracione tokove Srbije je deo velikog procesa, našeg velikog nacionalnog projekta, ujedinjenje svih albanaca, razume se u Evropskoj Uniji“, rekao je Peza, koji je posetio Preševsku Dolinu u svojstvu predsedavajućeg delegacije poslanika albanskog parlamenta.

Albanci Preševske Doline, prema rečima Peze, mogu mnogo da dobijaju i od unapređenja odnosa između Albanije i Srbije, ili dobro susedskih odnosa, koje su uslov za evropske integracije u regionu.

„Unapređenjem ovih odnosa, najviše mogu dobiti albanci Preševske Doline, jer smo dve zemlje u procesu evropskih integracija, a rešenje problema nacionalnih manjina u zemljama članica EU se radi na osnovu dobro uređenih regulatora. Kao takva Srbija biće primorana da što više unapređuje i poštuje prava koja pripadaju albancima ovog regiona“, rekao je Peza za naš portal.

Albanski poslanik je to izjavio nakon sastanka sa predsednikom opštine Preševo, Ragmijem Mustafom, koji kaže da Komisija za edukaciju i sredstva javnog informisanja ima nadležnosti da izađe sa konkretnim predlozima i podržava albance Preševske Doline.

„Albanci Preševske Doline žele uđbenike na maternjem jeziku, ubrzanje procesa priznavanja u Srbiji diploma stečenih u Albaniji, zatim zagonsko regulisanje korišćenja albanskih nacionalnih simbola i mnoga druga pitanja“, kaže Mustafa.

„Želim da poslanici i ova komisija budu u funkciji ozbiljne podrške na reševanju decenijama nagomilanih problema albanaca Preševske Doline“, rekao je Mustafa nakon sastanka sa poslanicima iz Albanije.

Delegacija albanskih poslanika je posetila i Nacionalni Savet Albanaca, gde su se sreli sa predsednikom ovog organa, Jonuzem Muslijem.

Musliu je nakon sastanka rekao da je informisao albanske poslanike sa problemima sa kojima se suočavaju albanci Preševa, Bujanovca i Medveđe.

„Trenutak je da Albanija bude bliže albancima Preševske Doline da ih podržava, jer smo u 21 veku, i apsurdno je reći da nemamo školskih uđbenika, ali to je realnost politike u Srbiji“, rekao je Jonuz Musliu.

Pričajući o nedostatku uđbenika na albanskom jeziku i o donaciji vlade Kosova, Musliu je rekao da su „uđbenici već dva meseca blokirani na carinskom terminalu u Preševu, jer je glavni cilj Srbije da nema kvalitetne nastave u Preševskoj Dolini“./Titulli.com/

VIDEO

Centar Solidarnosti i Unapređenja u Preševu nastavlja humanitarne aktivnosti za izbeglice
Kolins iz SAD na dobrovoljnoj akciji za izbeglica u Preševu (foto&video)
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration