Veliki broj izbeglica i dalje stižu u Preševu
Srpski

Veliki broj izbeglica i dalje stižu u Preševu

02.Nov.2015 10:11
0
Ovih dana dnevno iz Makedonije u Srbiji stižu oko 6.000 izbeglica, a poslednjih dana većina od njih koji dolaze su sa porodicama. To je izjavio za informativni portal Titulli.com, Valjon Arifi, aktivista inicijative "žYouth for refugees", koja funksioniše u okviru Kancelarije za mlade u Preševu.

Prema Arifija, izbeglice Srednjeg istoka, većina njih iz Sriije, prvi kontakt u Srbiji imaju sa aktivistima ove organizacije.

„Oni prvobitno pešače oko dva kilometara do kampa skeniranja njihovog prtljaga, koji se nalazi u granici sa Makedonijom. Od kampa izbeglice pešače još dva kilometara do sela Miratovac gde ih očekuju autobusi organizovani od strane UNHCR-a i Kancelarije za Mlade, koji ih odvezuju do Prihvatnog centra u Preševu. U centru oni čekaju najviše četiri do pet sati da dobijaju dokumente, koji njima omogućavaju da u roku od 72 sati imaju pravo da biraju da li će zatražiti azil u  Srbiji ili će nastaviti u pravcu zemala Evropske Unije, u ovom slučaju Hrvatske“, kaže Arifi.

Od prihvatnog centra u Preševu većina izbeglica putuju privatnim autobusima do Šida na granici sa Hrvatskom a cena jedne karte je 35 evra. Autobuske kompanije su iz cele Srbije, od lokalnih do najpoznatijih kompanija u Srbiji.

Od početka izbegličke krize, i u Bujanovcu su dolazili veliki broj njih, iako mnogo manje nego u Preševu, ali u poslednjih dva meseci u Bujanovcu je znatno smanjen njihov broj.

„U Bujanovcu sada nema izbeglica zbog povećanja kapaciteta osoblja za registraciju u Prihvatnom centru u Preševu. Migranti koji dolaze u Bujanovac, trenunto 200-300 nemaju dokumentaciju i relano njihov put do tamo je ilegalan. Broj je smanjen i zbog akcije policije Europol-a u ovom regionu i u Makedoniji“, dodaje Arifi.

U Bujanovcu je otvoren i Privremeni centar, u bivšoj fabrici akumulatora „Svetlost“, međutim trenutno nema migranata, jer je ovaj centar i otvoren kao alternativa u slučaju da se Prihvatni centar u Preševu suočava sa velikim brojem izbeglica.

Oko centra u Bujanovcu tražili smo informacije od Ministarstva rada i socijalne politike, ali i pored toga što su prošla 11 dana od slanja naših pitanja mejlom, oni nisu odgovorili.

U Prihvatnom centru u Preševu 24 sata su i radnici Crvenog krsta u Preševu. Sekretar ove organizacije Ahmet Alimi, kaže da je Crveni krst do sada pomogao više od 100 hiljada izbeglica.

„Crveni krst iz Preševa je prešao broj od 100 hiljada migranata kojima je pomogao. Od početka radimo sa izbeglicama, negde oko četiri meseca, i u kampu smo 24 sata“, kaže Alimi za Titulli.

Prema njegovim rečima, Crveni krst deli pakete sa hranom, odećom i higijenskim potrpštinama, oko tri hiljada paketa dnevno, a pomoć obezbeđuju od Cvenog krsta Srbije, UNHCR-a, Karitas-a i ostalih partnera.

Sa početkom izbegliče krize Crveni krst Preševa je angažovao dodatnih 20 radnika sa ugovorom, ili na određeno vreme.

Što se tiče organizacije „Youth for refugees“, oni imaju ukupno 52 aktivista, od tih su 22 lokalni, a 30 strani, koji dolaze iz Australije, Nemačke, SAD, Engleske, Slovenije, Hrvatske, Švajcarske, Poljske, Äeške, Irske, Kanade.

Do petnaestog oktobra, prema ministru za rad Aleksandru Vulinu, preko prihvatnih centara u Miratovcu i Preševu je prošlo više od 170 hiljada migranata Srednjeg istoka./Titulli.com/

 

 

Učenici bojkotuju, uđbenici još na carini (Foto & Video)
Pošta, građani relativno zadovoljni uslugama, delimična primena dvojezičnosti (Foto & Video)
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration