Učenici bojkotuju, uđbenici još na carini (Foto & Video)
Srpski

Učenici bojkotuju, uđbenici još na carini (Foto & Video)

30.Oct.2015 07:32
0
U utorak, 27. oktobra sve osnovne i srednje škole Preševske Doline koje nastavu odvijaju na albanskom jeziku bojkotovale su prvi čas nastave.

Razlog bojkota je izraženje nezadovoljstva blokadom uđbenika na albanskom jeziku, koje je vlada Kosova poslala učenicima osnovnih škola u Dolini, a koji se od 9. septembra drže na carinskom terminalu u Preševu.

Na dan bojkota u srednjoj školi „Sezai Suroi“ u Bujanovcu bio je prisutan i Jonuz Musliu, predsednik Albanskog Nacionalnog Saveta (ANS), koji je izrazio žaljenje, kako je on rekao, što je đake zatekao sa praznim torbama.

„Drago mi je što sam danas sa vama, ali mi je žao što sam ovde zbog bojkota nastave, koji je organizovan povodom blokade uđbenika na carinskom terminalu već dva meseca, znajući stanje albanskog obrazovanja u Preševskoj Dolini, a pogotovu u srednjim školama, gde nemamo nijedan uđbenik na albanskom jeziku“, rekao je Musliu.

Direktor škole „Sezai Suroi“, Zejni Fejzulahu, kaže da je bojkot organizovan od strane Albanskog Nacionalnog Saveta, u saradnji sa političkim strukturama i svim direktorima osnovnih i srednjih škola sa nastavom na albanskom jeziku Preševske Doline.

„Kako je i javnost upoznata, 103.222 uđbenika za osnovne škola kao donacija Republike Kosovo, odnosno vlade Kosova trebalo bi da se dodeljuje učenicima osnovnih škola, ali to se nije desilo jer ne dozvoljava vlada Republike Srbije“, kaže za portal Titulli, Zejni Fejzullahu, koji je ujedno i predsednik Komisije za predškolsko, osvnovno i srednje obrazovanje pri ANS.

„Razloge ne znamo, ali se nadamo da će se pronaći rešenje sporazumom dveju vlada, Kosova i Srbije, da se izbegne nedostatak uđbenika na albanskom jeziku“, dodaje on.

U međuvremenu, Uprava carina Srbije je saopštila da su 25.4 tona teški uđbenici na albanskom jeziku privremeno, od početka septembra, smešteni na carinskom terminalu u Preševu jer uvoznik nije pokrenuo adekvatan carinski postupak.

„Do ovog trenutka ovlašćeni zastupnik uvoznika nije podneo deklaraciju za stavljanje robe u slobodan promet, odnosno nije ni pokrenuo adekvatan carinski postupak tokom koga bi bila procenjivana ispunjenost svih neophodnih uslova za uvoz pomenute robe prema Carinskom zakonu“, navodi se u saopštenju.

Rok za privremeni smeštaj uđbenika je produžavan već dva puta na zahtev uvoznika "koji je kao razlog naveo to što postupak pribavljanja odobrenja za upotrebu uđbenika u školama kod Ministarstva prosvete još uvek traje".

"Pomenuto odobrenje Ministarstva prosvete nije uslov za uvoz, ali bez njega korišćenje uđbenika u školama neće biti moguće", objašnjava se u saopštenju Uprave carina.

Odluku o bojkotu prvog časa nastave podržala je i lokalna vlast u Bujanovcu. Ovo potvrđuje za Titulli.com, Bajram Fejzullahu, načelnik odeljenja za obrazovanje.

„Ovu odluku je doneo ANS sa svim direktorima u znak protesta za nedostatak uđbenika na albanskom jeziku. Naravno da i mi podržavamo to“, rekao je Fejzulahu za naš portal.

Profesor istorije u srednjoj školi „S. Suroi“, Ramiz Bajrami, kaže da do 2000. godine nisu imali problema sa uđbenicima, i da su koristili uđbenike sa Kosova.

„Ja radim kao profesor od 1976. godine. Do 2000. godine imali smo i uđbenike sa Kosova i prevedene uđbenike iz Beograda, i nikada nismo imali probleme, a sad u 21. veku da imamo takve probleme!?“, pita se profesor Bajrami.

Prema njegovim rečima, albanskim učenicima Preševske Doline se onemogućava učenje nacionalne istorije.

„Ova prava su nam zagarantovana međunarodnim konvencijama, ali i ustavom, a u realnosti ova prava nemamo, posebno kada su u pitanju uđbenici, a za istoriju i da ne govorimo jer nikad nam ne dozvoljavaju da učimo nacionalnu istoriju“, naglašava profesor istorije Ramiz Bajrami.

Od ovog problema najviše problema imaju učenici, koji su primorani da uče od beleški i skripti. Oni kažu da je to veliki problem za njih.

„Mi smo danas bojkotovali prvi čas nastave jer nam nedostaju uđbenici na albanskom jeziku. To je veliki problem za nas jer bez uđbenika ne možemo ništa postići u našem životu“, kaže Ledejna Aliu, učenica prvog razreda srednje škole „Sezai Suroi“ iz Bujanovca.

„Nismo održali prvi čas zbog nedostatka uđbenika. Ja sam u elektrotehnici i na svakom času uzimamo beleške“, naglašava Fikret Hiseni, učenik četvrtog razreda u ovoj školi.

„Nemamo uđbenike na maternjem jeziku kao svi naši vršnjaci. Imamo poteškoće jer sedam časova uzimamo beleške, nemamo uđbenike“, kaže Flamur Ebibi, učenik prvog razreda.

Da podsećamo da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Kosova devetog septembra 2015, poslala više od 100 hiljada uđbenika kao donaciju za albanske učenike osnovnih škola Preševske Doline.

Uđbenici su transportovani kamionima i nakon petočasovne kontrole na graničnom prelazu „Bela zemlja“, kamioni su u pratnji policije odveženi na carinskom terminalu u Preševu, gde se i danas nalaze.

Srbija trenutno ne dozvoljava upotrebu uđbenika sa Kosova. Neki uđbenici iz Albanije nakon verifikacije odobreni su za upotrebu u osnovnim školama, dok jedan deo uđbenika u upotrebi prevedeni su sa srpskog jezika./Titulli.com/

VIDEO

 

 

Koordinaciono Telo pomaže unapređenje srpskog jezika u albanskim školama (Foto & Video)
Veliki broj izbeglica i dalje stižu u Preševu
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration