Transparentne javne nabavke, u Bujanovcu 3 dok je u Preševu samo 1 saradnik
Srpski

Transparentne javne nabavke, u Bujanovcu 3 dok je u Preševu samo 1 saradnik

23.May.2018 11:28
0
Kancelarija za javne nabavke funkcioniše u okviru finansijske službe i u opštini Bujanovac ima troje zaposlenih, a u opštini Preševo ima samo jednog stručnog saradnika.

Agron Avdiu, šef kancelarije za javne nabavke u opštini Bujanovac tokom razgovora za Titulli.com rekao je da su zakonski obavezni da sastave godišnji plan javnih nabavki.

"Plan se izradjuje i upravlja zajedno sa članovima komisije za javne nabavke koje imenuje opštinski savet", rekao je Avdiu.

On je objasnio i kategorije javnih nabavki prema važećem zakonu u Republici Srbiji.

"Prema važećem zakonu o javnim nabavkama predvidjena su tri kategorije nabavke, prva kategorija se računa kao kategorija preko poruke koja dostiže visinu do 500 hiljada dinara bez PDV-a, u drugoj kategoriji koja prelazi preko 500 hiljada dinara bez PDV-a do 5 miliona dinara, a treću kategoriju zauzima više od 5 miliona dinara bez PDV-a", rekao je Avdiu.

Besnik Sadiku iz kancelarije za finansije opštinske uprave opštine Preševo izjavio je za Titulli.com da u kancelariji za javne nabavke ima samo jednog angažovanog stručnog saradnika.

"Kancelarija za javne nabavke posluje prema važećim propisima i zakonu o javnim nabavkama. Trenutno je uključen samo jedan visokokvalifikovani stručni saradnik-pravnica, ali ova situacija ne zadovoljava čak ni minimalne potrebe osoblja u ovoj kancelariji", rekao je Sadiku izmedju ostalog.

Prema njegovim rečima, sve je to posledica stupanja na snagu uredbe o zabrani zapošljavanja bez saglasnosti komisije u Ministarstvu finansija Srbije.

Sadiku govoreći o ovom pitanju, rekao je da je u okviru Direkcije za finansije, buđet i javne nabavke u opštinskoj upravi Preševo funkcionišu odredjene grupe po prirodi posla i odgovornosti, i to grupa za Trezor (blago), gde pripadaju odeljenja kontrole plaćanja, likvidacije, blagajna itd., buđetska grupa i grupa javnih nabavki.

Oba sagovornika Titulli.com kažu da je transparentnost u kancelariji za nabavke na nivou pravila, jer postoji i državni službeni portal u kojem se objavljuju postupci javnih nabavki.

"Što se tiče portala javnih nabavki prilično je transparentan ne samo u opštini Bujanovac već i širom Srbije. Kancelarije za nabavke objavljuju sve projekte i radove koji se realizuju ", rekao je Agron Avdiu.

Dok Besnik Sadiku procenjuje da postupci javnih nabavki podležu svim nabavkama, obavljanju usluga ili radova.

"Od kada je portal javnih nabavki stupio na snagu kao zakonska obaveza, mislim da nema nedostatka transparentnosti u ovim postupcima", naglasio je Sadiku.

Kancelarija za javne nabavke na lokalnom nivou ne objavljuje zadovoljavajuće podatke o ovom pitanju, iako su objavljeni na državnom zvaničnom portalu./Titulli.com/

 

 

  

"Komunalia" sa planom za informacionu web stranicu, nedostatak vode za piće u Bujanovcu (video)
Socijalna pomoć u Preševu i Bujanovcu dostigla skoro 2000 porodica iz republičkog buđeta (video)
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration