Socijalna pomoć u Preševu i Bujanovcu dostigla skoro 2000 porodica iz republičkog buđeta (video)
Srpski

Socijalna pomoć u Preševu i Bujanovcu dostigla skoro 2000 porodica iz republičkog buđeta (video)

24.May.2018 08:58
0
U opštini Bujanovac sa 43.302 stanovnika prima socijalnu pomoć od Centra za socijalni rad više od 1.100 porodica, dok u Preševu sa ukupno 39.545 stanovnika socijalnu pomoć primaju 826 porodice.

Direktor Centra za socijalni rad u Bujanovcu, Nijazi Ahmeti tokom razgovora sa Titulli.com rekao je da u ovoj instituciji rade ukupno 13 zaposlenih kao i da iz opštinskog buđeta imaju 6 miliona dinara za troškove i vanredne situacije.

"Od ukupnog broja primalaca pomoći od Centra za socijalni rad koji je 4.300 porodice, dok jedan broj imaju prednost jer koriste socijalnu pomoć za porodice, 1.100 porodice su korisnici socijalne pomoći, a broj osoba sa invaliditetom dostiže na 300 osoba koje finansijski se podržavaju od strane republičkog buđeta", rekao je Ahmeti.

Prema njegovim rečima, republički buđet je glavna pomoć za sve gradjane opštine Bujanovac kojima je pomoć potrebna.

"Korisnicima socijalne pomoći kao i pomoć osobama sa invaliditetom stiže iz republičkog buđeta dok Centar za socijalni rad iz opštinskog buđeta dobija sredstva u iznosu od 6 miliona dinara, od kojih 2.5 miliona je namenjeno za materijalne troškove, a 3.5 miliona za hitne slučajeve", rekao je Ahmeti.

U poredjenju sa opštinom Bujanovac, iz Centra za socijalni rad u Preševu navode da je broj onih koji primaju socijalnu pomoć manji.

Ljiridon Latifi, direktor ove institucije u intervjuu za Titulli.com kaže da je ukupan broj zaposlenih 16 od kojih 11 su sa sistematizacijom Ministarstva dok se ostalih pet radnika finansiraju iz opštinskog buđeta opštine Preševo.

"Za 2018. godinu skupština opštine izdvojila je sredstva u iznosu od 7.8 miliona dinara, od koje sume najveći iznos odlazi na svakodnevni boravak osoba sa posebnim potrebama", rekao je Ljatifi.

On je dodao da korisnici socijalne pomoći svaki mesec se finansiraju od republičkog buđeta, odnosno Ministarstva za socijalnu politiku.

"Broj korisnika socijalne pomoći varira svakog meseca, jer ima nekoliko kategorija koje imaju korist. Sa liste prošlog meseca imamo ukupno 826 porodica koje imaju koristi od ove društvene šeme", rekao je Ljatifi.

Izgleda da je Ljatifi posvećen ponovnom obradi liste korisnika socijalne šeme tako da više ne bi imali nepoštene korisnike.

"Pokušaću da ovaj spisak barem revidiramo tako da kao korisnici ostanu samo oni koji zaslužuju, koji imaju teške uslove i da se sa liste izbace oni koji voze dobra vozila", rekao je Ljatifi.

Prema njegovim rečima, ova kategorija ljudi koji ne zaslužuju biće izbačeni sa liste dok će socijalna pomoć ići kod onih koji zaslužuju, osobe ili porodice./Titulli.com/

 

 

  

 

Transparentne javne nabavke, u Bujanovcu 3 dok je u Preševu samo 1 saradnik
Saljihu: Instaliraćemo transparentno upravljanje u Preševu
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration