Saljihu: Instaliraćemo transparentno upravljanje u Preševu (video)
Srpski

Saljihu: Instaliraćemo transparentno upravljanje u Preševu (video)

25.May.2018 10:20
0
Verujem da nam je potrebna šira saradnja kako bi izbegli prepreka, već da imamo pomoć u realizaciji nekih ozbiljnih reformi, rekao je Sami Saljihu predsednik Skupštine opštine Preševo u intervjuu za Titulli.com.

On je rekao, izmedju ostalog, da planira povećati transparentnost u lokalnom telu za donošenje odluka, ali postoje i planovi za funkcionisanje sajta na kome će Skupština imati poseban prostor.

Saljihu je takodje rekao da postoje političke sukobe, ali da bi trebalo da budu posvećeni tome da budu u normalnom dometu.

Nakon dugotrajnog procesa birani ste za predsednike skupštine opštine u Preševu, koliko će biti teško da se suočavate sa opozicijom sa iskustvom u lokalnoj samoupravi ?

Saljihu: Posle izbora od 24. decembra 2017. je formirana nova većina, koja se sastoji od Alternative za promene, Pokret za reforme DPA, kao i dva predstavnika Srpske liste. Stvarno postoji tesna većina od 20 odbornika dok na drugoj strani se suočavamo sa konsolidovanom opozicijom. Ovaj sastav neće biti lako u pogledu političkih zbivanja za koju svedoče žestoke rasprave u skupštini opštine, ali ja kao predsednik Skupštine opštine ću pokušati da budem na nivou dužnosti i razumem zahteve i žalbe opozicije ali i kao vlast moramo imati svu spremnost da poguramo napred procese koje smo obećali. Verujem da izvan programa instaliramo stvarno upravljanje zasnovano na transparentnost.

Nakon preuzimanja dužnosti predsednika Skupštine opštine pozvali ste odbornike na saradnju i sveobuhvatan pristup da rade u interesu reformisanja vladajuće politike u zemlji. Šta to znači za vas i kako ćete pomoći gradjanima da ostvaruju svoja prava putem lokalnog parlamenta ?


Saljihu: Mislim da nam treba šira saradnja, kako bi izbegli prepreke, nego da imamo pomoć u realizaciji nekih ozbiljnih reformi. Zahtevi u političkom pravcu biće vredniji ako postoji politički konsenzus u zahtevima kod vlade kao što je povratak osnovnog suda u Preševu, otvaranje graničnog prelaza Miratovac-Lojane, veću uključenost Albanaca u državnim institucijama, uđbenicima i niz drugih pitanja.

Transparentnost skupštine opštine prema izvršenim analizama nije zadovoljavajuća. Da li planirate da poboljšate ovaj pristup i kada čete početi ?

Saljihu: Ja ne delim isti stav da nedostaje transparentnost u opštini Preševo, ako postoji nešto što je vrlo transparentna, to je Skupština opštine, gde sednice skupštine opštine prate direktno i lokalne televizije. Ono što je glavna prepreka je nedostatak opštinskog veb sajta, ali verujem da u vrlo kratkom vremenu ćemo imati veb sajt na kojoj će Skupština opštine takodje imati poseban prostor.

Odluke skupštine opštine, rezultati glasanja tokom poslednjih sednica, razni predlozi odbornika, dnevni red, su deo transparentnosti, kada ćete početi sa objavljivanjem ovih podataka na veb-sajtu opštine ?

Saljihu: Sa otvaranjem opštinskog veb sajta, skupština opštine će imati svoje posebno mesto gde će biti prezentacija svih dokumenata i odluka Skupštine opštine koje se donose. Što se tiče Skupštine opštine nikada nije nedostajala transparentnost i niti će nedostati, uvek smo otvoreni, odluke su javne jer se objavljuju u službenom glasilu.

Za svaku sednicu se vodi zapisnik, da li postoji tehnička mogućnost da skupština opštine objavljuje transkriptu govora i da ovo učini skupštinu više transparentnim za gradjane ?

Saljihu: To nije nešto nedostižno, ali ideja je da ćemo mi kao skupština opštine objavljivati sve odluke i dokumenata za prikaz na sajtu opštine, gde će biti i deo snimanja sednica skupštine opštine. Ovo će biti učinjeno kako bi se svim zainteresovanim stranama omogućilo da prisustvuju sednicama skupštine i da stvarno vide njihov rad.

Koliko će se uzeti u obzir predlozi odbornika koji nisu deo vladajuće većine ?                                                    

Saljihu: Svaki odbornik ima jednaka prava na osnovu propisa, statuta i zakona o lokalnoj upravi. Odbornička pitanja se obraćaju sekretarijatu Skupštine opštine, a zatim sekretarijat šalje u administraciji. Imamo zakonsku obavezu da odgovorimo na sva pitanja odbornika ili na bilo koju vrstu interesovanja koju postavljaju.

Kako procenjujete žestoke diskusije u skupštini opštine, doprinosi li ova vrsta rasprave dobrom parlamentarizmu ?

Saljihu: U opštinskoj skupštini postoji napetost i normalno je u odredjenoj meri da političke sukobe imaju napon sukoba, ali moramo se angažovati da budu u normalnom dometu. Ja ću kao predsednik skupštine pokušati da komuniciram sa opozicijom. Pokušavam od samog početka uspostaviti standard komunikacije, posebno pre sednica skupštine opštine, da pozovem predsednike odborničkih grupa da raspravljamo o dnevnom redu kako bi sednica prošla malo lakše. Nije da postoji spremnost opozicije da uspostavi saradnju, u odredjenoj meri njih razumem, ali to ne znači da volja većine nedostaje.

 

Saljihu: Instaliraćemo transparentno upravljanje u Preševu
Bend vazduhoplovnih snaga Sjedinjenih Država u Evropi predstavljen je u Bujanovcu i u Preševu. (video)
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration