Pošta, građani relativno zadovoljni uslugama, delimična primena dvojezičnosti (Foto & Video)
Srpski

Pošta, građani relativno zadovoljni uslugama, delimična primena dvojezičnosti (Foto & Video)

06.Nov.2015 08:07
0
Integracija albanaca Preševske Doline u državnim organima je uvek aktuelna tema u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, od završetka oružanog konflikta u ovom regionu, do današnjih dana.

Integracija albanaca u državnim institucijama Srbije je bilo predviđeno od plana dveju vlada iz 2001. godine, takozvanom Äovićevom planu, do plana od sedam tačaka albanaca ovog regiona za razgovore sa vladom Republike Srbije, sastavljenom 2013. godine.

Na prvoj tački plana Potpuna integracija, albanci su tražili da po nacionalnoj strukturi i pravnim obavezama, integrisanje albanaca u državnim organima i u svim javnim preduzećima.

Među tim organima, osim policije, lokalne, granične i pogranične, republičkih inspekcija, katastra, pravosudnih institucija, i drugih organa, jesu i PTT, Telekom, Elektroprivreda i sva javna preduzeća čiji je osnivač država.

Informativni portal Titulli.com se za ovaj članak zainteresovao o integraciji albanaca u pošti u Bujanovac, koliko su zaposleni, koliko se primenjuje dvojezičnost, i generalno o funksionisanju pošte, ali odmah u početku se suočio sa nedostatkom transparentnosti ove institucije.

Nakon što je od nas zatraženo da pitanja pošaljemo mejlom u filialu pošte u Vranju, od 14. oktobra do danas nisu nam odgovorili na pitanja, dok portparol pošte u Vranju kaže da nisu dobili saglasnost od centra u Beogradu.

Ako se zgrada pošte u Bujanovcu gleda sa spoljašne strane, ne može se reći da u ovoj opštini žive albanci, i da rade u ovoj instituciji, jer su svi natpisi na srpskom jeziku.

Ipak, skoro je ova institucija preduzela jedan korak u pravcu primene dvojezičnosti, odnosno korišćenja i albanskog jezika, predviđeno zakonom i statusom opštine.

Radi se o Potvrdi o prijemu pošiljke, koja se sada koristi na dva jezika, srpskom i albanskom.

U vezi poštanskih usluga mi smo uzeli mišljenja nekoliko građana opštine Bujanovac, koji kažu da su relativno zadovoljni ovim uslugama.

Muhamet Adilji, iz sela Trnovac kaže da je zadovoljan poštanskim uslugama, osim u slučajevima kada kasne sa računima.

„Relativno sam zadovoljan uslugama pošte. Zbog uslova, nije tako loše, ali se pošta ne služi na vreme, računi uvek kasne. Ostale njihove usluge su u redu“, kaže Adilji za portal Titulli.com.

On dodaje da poštu najviše koristi za plaćanja, ali ima i slučajeva kada za ove usluge treba čekati u redovima.

Seljami Haljimi iz sela Konćulj je radnik opštinske administracije u Bujanovcu. On kaže da svakog dana ima poslove u pošti sa pošiljkama i prihvatnim pismima, ali zadovoljan njihovim uslugama.

„Radnice u pošti nas lepo dočekuju, uvek završavamo poslove na vreme i nikada nismo imali probleme“, naglašava Haljimi.

On dodaje da i u mestu gde živi, u selu Končulj, zadovoljan je poštanskim uslugama.

Takođe i profesor Ruždi Hamidi iz Trnovca kaže da je zadovoljan uslugama pošte, dodavši da poštu najviše koristi za plaćanje računa, ali se žali na visoke provizije.

„Poštanske usluge su dobre, njihovi radnici vredno rade, ali provizije su im malo visoke za nas koji nemamo tako velike plate. Da su provizije malo niže, bolje bi bilo“, kaže Hamidi.

Bejtula Šabani je poljoprivrednik iz sela Dobrosin, oko 15 kilometara od grada Bujanovca.

Šabani je takođe zadovoljan uslugama pošte, jer kako kaže on, iako daleko od grada, računi im dolaze redovno.

„Zadovoljni smo jer poštar donosi račune struje i bilo koje druge dokumente. Ja lično nisam zadovoljan viskom računima električne energije“, dodaje Šabani.

Što se tiče javnog preduzeća „Pošta Srbije“, ona je jedna od najstarijih državnih javnih preduzeća, jer kako piše na njihovom zvaničnom, prva pošta u Srbiji je počela sa radom 1840. godine.

Ovo preduzeće ima preko 1.500 pošta širom Srbije, svojim korisnicima nudi 467 razlićitih proizvoda i usluge, a za devet meseci ove godine je ostvarila neto dobitak od preko 21 miliona evra, kaže se takođe na zvaničnoj stranici pošte.

Na ostalim člancima informativni portal Titulli.com izveštavaće o integraciji albanaca u ostalim državnim organima Srbije. Nadamo se da će ti organi biti transparentniji i da će više sarađivati sa novinarima./Titulli.com/

VIDEO

 

 

Veliki broj izbeglica i dalje stižu u Preševu
Oficir Asada u Preševu: Pobegao sam iz vojske pre dve i po godine (Foto & Video)
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration