Kolins iz SAD na dobrovoljnoj akciji za izbeglica u Preševu (foto&video)
Srpski

Kolins iz SAD na dobrovoljnoj akciji za izbeglica u Preševu (foto&video)

21.Nov.2015 08:55
0
Osim domaćih i međunarodnih organizacija, izbeglice u Preševu pomažu i mnogi domaći i strani volonteri.

Međunarodni volonteri dolaze sa iz raznih zemalja sveta, od Australije, skoro svih evropskih zemalja, kao i iz SAD i Kanade.

Jedna od stranih volontera je i đesika Kolins, iz Sjedinjenih Američkih đava, koja je u Preševu došla pre mesec dana.

„Koordinišemo pomoć i rad volontera koji se nalaze ovde. Izbeglice pomažemo hranom, vodom i čajem u mestu gde čekaju da se registruju na kampu“, kaže Kolins za portal Titulli.com.

Sa obzirom da smo u zimskom periodu, u slučaju hladnih dana, američka volonterka kaže da su spremni da pomažu izbeglice sa zimskom odećom.

„Sa obzirom da se priča o transformaciji kampa za zimske dane, mi smo spremni da pomažemo izbeglice i sa zimskim jaknama, đemperima, čorapama i kapama“, dodaje ona.

Pre nedlju dana u Preševu je došao i volonter iz Nemačke, Simon Lang. On kaže da je zadužen da podeli izbeglicama topli čaj u selu Miratovac.

„Mi imamo jedno mesto u Miratovcu gde delimo čaj izbeglicama“, kaže Lang.

Nemački volonter kaže da ponekada radi i do 16 sati dnevno, zavisno od broja izbeglica, dok naglašava da imaju odlične odnose sa meštanima Miratovca i sa lokalnim volonterima.

„Lokalno stanovništvo je odlično, oni nas podržavaju u svemu, daju nam i drva za vatru. Mnogo su ljubazni“, kaže volonter Lang.

Strani i domaći volonteri daju svoj doprinos izbegličkoj krizi u Preševu preko organizacije „Youth for refugees“, koja ima više od 52 aktivista, 22 od njih su domaći, a ostali su strani volonteri./Titulli.com/

 

Vučić spreman za razgovore sa albancima Doline (Video)
Hitna pomoć u Preševu nema kapaciteta da pomaže sve izbeglice
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration