Hitna pomoć u Preševu nema kapaciteta da pomaže sve izbeglice
Srpski

Hitna pomoć u Preševu nema kapaciteta da pomaže sve izbeglice

23.Nov.2015 14:50
0
Na odeljenju hitne pomoći u Preševskom domu zdravlja lekarksu pomoć su zatražili puno izbeglica koji prolaze preko Preševa, međutim sad ovo odeljenje ne prima pacijente "“ izbeglice zbog ekipe koja radi na terenu.

Dr Ilber Islami, doktor na odeljenju Hitne pomoći u Preševu priča o lekarskim kapacitetima, koji su prema njemu, mali. 

„Ranije je bilo puno izbeglica koji su zatražili lekarsku pomoć, čak stotinak njih, a mi smo pomogli sa našim kapacitetima, koji su bili minimalni“, kaže Islami. 

Prema njegovim rečima, izbeglicama se po potrebi pomaže direktno na terenu. 

„Sada ne primamo izbeglice u hitnoj, jer su naši kapaciteti vrlo mali, i zbog toga imamo dve lekarske ekipe na terenu, jedna u selu Miratovac, a druga u Železničkoj stanici, koji se direktno bave izbeglicama. Ove ekipe su osnivane od strane Ministarstva zdravlja i deluju po terenu, odnosno u ove dve tačke gde se nalaze izbeglice“, naglašava Islami za portal Titulli.com. 

Na pitanje novinara portala Titulli.com o teškim slučajevima, on kaže da ima izuzetaka za takve slučajeve. 

„Razume se da mi kao odeljenje hitne pomoći primamo specifične i teške slučajeve koji nam dolaze sa terena, pružamo im pomoć, a ako su slučajevi za Bolnički centar u Vranje, onda ih tamo prosleđujemo“, kaže doktor Islami. 

Medicinski tehničar koji radi na ovom odeljenju, đevat Demir, saopštava broj pacijenata izbeglice za 2015. godinu, i za četiri prethodne godine. 

„Tokom 2015 godine, broj izbeglica koji su zatražili lekarsku pomoć je oko 800, dok su u četiri prethodne godine njihov broj bio 1500. Dakle, ukupan broj izbeglica koji su zatražili lekarsku pomoć je oko 2300“, kaže tehničar Demiri. 

On dodaje da u hitnoj rade pet lekarskih ekipa, isti broj kao i ranije. 

„Imali smo razne slučajeve na terenu. Osim lekarske pomoći, mi smo pomogli i sa hranom i odećom. Takođe smo pružali pomoć i van lekarske pomoći i to trudnicama, osobama sa invaliditetom itd, koje smo dovezli do kampa“, kaže Demiri. 

On kaže da je zadovoljan tretmanom koji je pružan izbeglicama i nada se da su i oni zadovoljni./Titulli.com/

 

Kolins iz SAD na dobrovoljnoj akciji za izbeglica u Preševu (foto&video)
Jašari: Teško stanje izbeglica, Preševo pomaža samo ljudskim resursima
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration