Građani Preševa između razočarenja i žaljenja za izbeglicama
Srpski

Građani Preševa između razočarenja i žaljenja za izbeglicama

12.Nov.2015 10:41
0
U Železničkoj Stanici u Preševu, dolazak migranata se svakim danom povećava. Put koji vodi do prihvatnog centra je blokiran, a građani koriste alternativne ulice za kretanje.

Faktičko stanje izbeglica i centralne ulice je vrlo sumorna, totalna je nečistoća, a migranti gube strpljenje za dolazak do tačke gde uzimaju odgovarajuću dokumentaciju. 

Meštani koji žive u ovoj mesnoj zajednici iza kamere kažu da su na jednoj strani razočarani, a na drugoj strani kod njih postoji doza bola i saosećanja.  

„Svugde nečistoća, buka, u jednom rečju nemamo udobnost u našim kućama do kasnih večernjih sati“, kažu oni. 

Emruš Limani, stanovnik mesne zajednice Železničke stanice u Preševu oseća  žaljenje i saosećanje zbog izbegličkih patnji na putu od njihovih domova do određenih destinacija. 

„Faktičko stanje izbeglica je ovo koje vidite. Ima pet meseci da nismo u miru. Ovo je za žaljenje, vidite svugde nečistoća, galama, pravi haos. Mi smo pomogli izbeglice našim mogućnostima, međutim i naše mogućnosti su ograničene, treba da se ubuduće promeni ovo stanje“, kaže Limani. 

Za recepcionarku Nadu Nešić, koja radi u hotelu „Azizi“ u Železničkoj stanici, sve je drugačije, i nije kao pre. 

„Sve je drugačije, ova mesna zajednica ima puno migranata različito starosnih doba, koji dolaze u potrazi za boljim životom“, kaže Nada. 

„Ono što je u našim kapacitetima mi pomažemo njih, oni se jave kod nas, trudimo se da im pomognemo, i onim najugroženijima. Žalosna je sudbina izbeglica, mi ih velikodušno dočekujemo i pomažemo“, kaže Nada Nešić za Titulli.com. 

Egzon Kamberi od dolaska izbeglica preko Preševa kaže da se sve izmenilo i da je kretanje naših porodica otežano i danjom i noću. 

„Ja radim ovde sa programom i svaki dan vidim više i više migranata različitih godina koji traže dozvolu za boravak i nastavljaju dalje. Ovom naselju se kompletno izmenio pogled“, kaže Egzon. 

„Ova ulica se svaki dan čisti i opet je ista, dakle prava je gužva, ulica je blokirana nema ulaska i izlaska kolima, ali i pešači teško se kretaju jer ima mnogo migranata“, naglašava Egzon. 

Za građanina I.S iz Preševa nastala situacija traži što brže rešenje. 

„Nastalo stanje je više od katastrofalne, svugde gužve, nemamo udobnost u našim domovima, i zato treba naći što bolje i korektnije rešenje i za očajne izbeglice, i za nas“, naglasio je građanin sa inicijalima I.S, koji je želeo da bude anoniman.

Treba naglasiti da je život građana ove mesne zajednice otežan nakon dolaska izbeglica, koji prolaze ovuda. Građani apeluju za hitne mere institucija, i opštinskih za čistoću, bezbednost i slobodno kretanje./Titulli.com/

Više fotografije na link:  http://titulli.com/index.php?m=album&alb=3 i  http://titulli.com/index.php?m=album&alb=2

 

 

Zimska sezona izazov za izbeglice i Crveni krst u Preševu
Srbija u EU bez prava za albance? (Video)
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration