Albanska politika Doline ni nakon 13 godina na vlasti ne rešava problem zastave (video)
Srpski

Albanska politika Doline ni nakon 13 godina na vlasti ne rešava problem zastave (video)

27.Nov.2015 09:54
0
I ove godine, praznik nacionalne zastave albanaca, 28 Novembar, albance Preševske Doline nalazi sa nerešenim pitanjem o slobodnoj upotrebi nacionalnih simbola.

Sa obzirom da Zakon o nacionalnim savetima u Srbiji u opštim nadležnostima daje pravo Nacionalnom Savetu da utvrđuje predloge nacionalnih simbola, znamenja i praznika nacionalnih manjina, i prošli i sadašnji saziv Nacionalnog Saveta Albanaca (NSA) imaju isti stav da koriste albansku nacionalnu zastavu bez ikakve izmene.

Međutim, ovo im negira Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina u Srbiji, koji u članu 16 kaže „Nacionalni simbol i znamenje ne mogu biti identične sa simbolom i znamenjem druge države“.

Predsednik NSA, Jonuz Musliu, ponavlja stav upotrebe albanskog nacionalnog simbola bez izmene, i dodaje da to može uraditi samo Albanija.

„Mi kao glavno načelo u Albanskom Nacionalnom Savetu, ali i u koaliciji imamo stav da nema izmene nacionalnog simbola. Mi smo albanci i naša zastava je sa dvoglavim orlom. Hteli ili ne vlada, nema izmene, jer nismo mi oni koji možemo izmeniti nacionalnu zastavu, to može uraditi samo Albanija“, naveo je Jonuz Musliu, predsednik NSA.

U vezi rešenja ovog problema, Musliu kaže „zakoni su da se menjaju, Srbija treba menjati zakon da bi dala prava albancima. Treba svakako da se albancima dozvoli upotreba nacionalnih simbola, da se uradi reciprocitet jer kada vijori srpska zastava na Kosovu, zašti da ne vijori i albanska zastava u Preševskoj Dolini“.

Predsednik opštine Bujanovac, Nagip Arifi, kaže da Vlada Srbije nema volju da reši ovo pitanje.

„Mi smo za rešenje ovog pitanja zajedničkom voljom svih političkih subjekata, ali čini mi se da Vlada Srbije nema volju da reši ovaj problem. Nadam se da uz pomoć međunarodne zajednice, i vlada Albanije i Kosova, da se ovaj problem reši jednom i zauvek“, kaže Nagip Arifi za portal Titulli.com.

On kaže da albanci u bivšem režimu su imali pravo na slobodnu upotrebu nacionalnog simbola, a sada imaju probleme.

„Albanci u vreme bivšeg režima su imali pravo na slobodnu upotrebu nacionalnog simbola, a sada, na žalost, uvek kada dolazi praznik zastave, mi imamo problema. Upotrebljavamo nacionalnu zastavu 28. Novembra, postavljamo zastavu u zgradi opštine i u nekim privatnim objektima, ali ovo pitanje još nije rešeno. Ja imam dva poziva na Prekršajnem sudu jer smo prošle godine istaknuli albanski nacionalni simbol u zgradi opštine i u sedište stranke“, kaže predsednik opštine, ujedno predsednik Demokratske Partije, Nagip Arifi.

Na drugoj strani, poznavalac političkih prilika u regionu, novinar sa iskustvom, jeton Ismaili, kaže da se na rešavanju ovog problema ne radi o izmeni nacionalne zastave, nego o prilagođavanju identifikacionih albanskih elemenata.

„Smatram da su albanci puno zapiranja u ovom pravcu, e posebno pred izbornim kampanjama je bilo propagande da li će se izmeniti nacionlna zastava ili ne. Ovde zapravo se ne radi o izmeni nacionalne zastave, jer su albanci Doline, ili njihovi politički predstavnici, mali da izmene zastavu. Međutim, treba se prilagođavati jedan identifikacioni elemenat albanaca Preševske Doline i naći rešenje, kao što su na primer, našli hrvati, mađari i slovaci, čije su matične države deo Evropske Unije“, kaže Ismaili za Titulli.com.

„Za mene je nezamislivo da u skupštini Bujanovac, gde imamo 30 albanskih i 11 srpskih odbornika, iza govornice stoji državna zastava Srbije, a nema nijedan znak identifikacije albanaca“, naglašava Ismaili, i dodaje „bolje bi bilo da u zgradi opštine, suda, i drugih institucija, imamo jedan identifikacioni elemenat da smo albanci, da živimo ovde, a ne kao do sada da imamo samo državnu zastavu“.

Građani kažu da politički i institucionalni lideri trebaju rešavati ovo pitanje.

„Treba rešavati ovaj problem. Obećali su nam rukovodioci opština, kao u Preševu, tako i u Bujanovcu. Predsednik Nacionalnog Saveta kad je došao pre dve godine obećao nam je puno za zastavu, za uđbenike, ali dve godine su prošle i ništa nije uradio po tom pitanju. Predsednik je obećao radna mesta, da ćemo sve praznike slaviti. Jedan dan jedan sat istakne zastavu u opštini, nakon jednog sata zastava nestaje. Mislim da albanci zajedno trebaju rešavati ovaj problem, a ne da gledaju sami lične interese“, kaže Ćenan Sefedini, iz sela Nesalce opštine Bujanovac.

I drugi građani dele mišljenje Sefedinija da izabrani lideri treba da rade na rešavanju ovog problema.

Da podsećamo da je Zakon o pravima etničkih manjina u Srbiji usvojen 2002. godine, i da su albanci do 2004. godine imali probleme i u privatnoj upotrebi zastave, kao što je slučaj sa svadbama. Ali u to vreme je reagovao tadašnji Visoki komesar OEBS-a za nacionalne manjine, koji je razdvajajući upotrebu zastave na privatno i zvanično, sprečio srpske vlasti da se mešaju i na privatnu upotrebu. /Titulli.com/

VIDEO: 

 

 

Jašari: Teško stanje izbeglica, Preševo pomaža samo ljudskim resursima
Stanovnici Miratovca solidarišu se sa izbeglicama, žale se na infrastrukturu i komunalne usluge (foto&video)
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration