Pristup dokumentima od javnog značaja dostupan u Bujanovcu, neprozirni zahtevi (video)
Srpski

Pristup dokumentima od javnog značaja dostupan u Bujanovcu, neprozirni zahtevi (video)

23.Feb.2018 08:04
0
Opština Bujanovac ima ovlašćeno lice koje se bavi upravljanjem zahteva gradjana za pristup dokumentima od javnog značaja, ali na zvaničnom sajtu nedostaje odgovarajući obrazac.

Kastriot Jakupi, odgovorna osoba u opštinskoj upravi za pružanje informacija od javnog značaja tokom razgovora za Titulli.com, pomenula je da postoje procedure za ovo pitanje.

"Postupak gradjana da pristupe bilo kojoj vrsti informacija od javnog značaja započinje pismenim zahtevom gradjana koji to mora da dostave našem administrativnom osoblju", rekao je Jakupi.

Prema njegovim rečima, rok koji moraju da čekaju gradjani da dobiju ovu vrstu informacije ili rok odgovora za zahtev je 15 dana od dana prijema zahteva.

Jakupi je rekao da je tokom 2017. godine bilo 13 zahteva od gradjana, a odgovori su vraćeni na vreme.
"Jedan zahtev je podnet od strane medija, devet od nevladinih organizacija, jedan od političkih partija i dva zahteva od državnih organa", rekao je Jakupi.

On je takodje rekao da su svi zahtevi za pristup informacija od javnog značaja od 2016. Godine podneti opštinskoj administraciji dobili odgovarajući odgovor.

Zvaničan obrazac za pristup dokumentima od javnog značaja gradjani mogu da traže u servisni centar iako bi isti morao da bude transparentan na sajtu opštine i šalterima opštinske administracije.

"U 2016. godini u opštini Bujanovac je bilo 16 zahteva i da su svi dobili odgovor u rekordnom vremenu, od kojih dva su bila podneta od pojedinaca", rekao je za Titulli.com Jakupi.

Jakupi je naglasio da je opština Bujanovac u izveštajima o merenju transparentnosti rangirana na dobrom nivou.

"Indeks merenja transparentnosti opština u Republici Srbiji svrstila je opštinu Bujanovac u prva deset opština koja je pokazala otvorenost prema svojim gradjanima, dok je u Pčinjskom okrugu svrstana na drugom mestu", rekao je Kastriot Jakupi.

Opština Bujanovac iako ima funkcionalan zvaničan sajt, transparentnost ostaje na nezadovoljavajući I površan nivo. / Titulli.com /

Bleda diskusija sa gradjanima, Opština Bujanovac sa buđetom od preko milijardu za 2018 godinu
Arifi: Naš prioritet, privredni razvoj, i zahtevi se ne zaustavljaju nad zvaničnim Beogradom (video)
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration