Ekspertët: Dëmtimi i shëndetit mendor nga Covid mund të zgjasë një gjeneratë!
Trupi dhe shëndeti

Ekspertët: Dëmtimi i shëndetit mendor nga Covid mund të zgjasë një gjeneratë!

12.Feb.2022 08:39
0

Përveç ndikimeve të dukshme fizike të pandemisë Covid-19, profesionistët e shëndetësisë shprehen se shumë njerëz po luftojnë me ndryshimet e jashtëzakonshme emocionale dhe shoqërore që ka sjellë. Për më tepër, ata e kanë të vështirë të përshtaten me një “normale të re” tani që bllokimet kanë filluar të lehtësohen.

Shumë psikologë dhe psikiatër kanë raportuar një fluks njerëzish që kërkojnë mbështetje për shëndetin mendor gjatë pandemisë, me krizën e paprecedentë të shëndetit global që shkakton një rritje të ankthit dhe depresionit, si dhe përkeqëson kushtet ekzistuese të shëndetit mendor. 

Janë kryer studime të shumta mbi ndikimin e Covid-it në shëndetin mendor. Një studim, i botuar në revistën mjekësore The Lancet në tetor, shqyrtoi prevalencën globale të depresionit dhe çrregullimeve të ankthit në 204 vende dhe territore në vitin 2020 për shkak të pandemisë Covid.

Ai zbuloi se shëndeti mendor ra në mënyrë dramatike në atë vit, me rreth 53 milionë raste shtesë të çrregullimeve të mëdha depresive dhe 76 milionë raste të tjera të çrregullimeve të ankthit të parë globalisht. U zbulua se gratë dhe të rinjtë prekeshin më shumë se burrat dhe të moshuarit.

Ardhja e vaksinave Covid ka paralajmëruar atë që ne të gjithë shpresojmë se është fillimi i fundit të pandemisë, pavarësisht varianteve të reja si Omicron që paraqesin sfida për vaksinat që janë zhvilluar. Kërcënimi i një mutacioni të ri që mund të përbëjë një rrezik më të rëndë për shëndetin është gjithashtu një shqetësim.

Megjithatë, tani për tani, shumica e kombeve të zhvilluara me mbulim të gjerë të vaksinimit dhe programe përforcuese, po rihapen dhe po kthehen në normalitet, ose në një “normale të re” – ndoshta një në të cilën veshja rutinë e maskave dhe testimi Covid janë pjesë e jetës sonë për të ardhmen e parashikueshme. /

CNBC/Edel Strazimiri / SCAN

Ja cilët janë mjetet teknologjike pa të cilat 2021 do kishte qenë akoma edhe më i vështirë!
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration