Ministria e Mbrojtjes: BE ndihmon çminimin e pjesëve të mbetura në komunën e Bujanocit
Lokale

Ministria e Mbrojtjes: BE ndihmon çminimin e pjesëve të mbetura në komunën e Bujanocit

25.Jul.2021 07:50
0

Ministria e Mbrojtjes e Serbisë njoftoi sot se BE do të sigurojë mbështetje financiare dhe profesionale në çminimin e pjesëve të mbetura të komunës së Bujanocit.

Deklarata thekson se BE do të marrë pjesë me ushtrinë serbe në atë projekt, qëllimi i të cilit është të forcojë aftësitë e Serbisë në fushën e çminimit dhe shkatërrimit të mjeteve të pashpërthyera.

Në kuadër të projektit, sot u realizua një zbulim i përbashkët ajror i lokacioneve në territorin e komunës së Bujanocit, i cili duhet të çminohet, dhe i cili, siç është planifikuar, do të realizohet nga Qendra e Çminimit.

Një përfaqësues i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Serbe, Zelimir Glisovic, kreu i Delegacionit të BE në Serbi, Sam Fabrizi dhe drejtori i Qendrës së Deminimit, Bojan Glamoclija, morën pjesë në zbulim nga helikopteri i Ushtrisë Serbe.

Projekti po zbatohet brenda kornizës së bashkëpunimit të Serbisë me BE në kapitujt mbi të drejtat e njeriut, demokracinë dhe paqen.

Duke marrë pjesë në atë projekt, Ministria e Mbrojtjes dhe Ushtria Serbe, së bashku me Qendrën e Deminimit, po ndërtojnë aftësitë e nevojshme operacionale.

Deklarata thotë se ato "përmirësojnë kapacitetet për çminimin dhe shkatërrimin e mjeteve të pashpërthyera sipas standardeve më të larta ndërkombëtare dhe kontribuojnë në zhvillimin e të drejtave të njeriut".

BE siguron ndihmë financiare, punë moderne dhe pajisje mbrojtëse dhe mbështetje në trajnimin dhe zhvillimin profesional për operacionet e çminimit, shtoi Ministria Serbe e Mbrojtjes.

Duke marrë pjesë në projekt, Ushtria Serbe kontribuon në krijimin e kushteve për eliminimin e rrezikut për jetën dhe shëndetin e qytetarëve të Serbisë, mbrojtjen e mjedisit dhe përdorimin e sigurt të tokës në pronësi publike dhe private, shtoi deklarata.

Në zona të caktuara të komunës së Bujanocit, sipas të dhënave të botuara më parë, ka ende mbetje të Luftës së Dytë Botërore, bombardimeve të NATO-s në 1999 dhe nga konflikti i armatosur midis anëtarëve të Ushtrisë Çlirimtare të Preshevës, Bujanovcit dhe Medvegjës me ushtrinë Jugosllave dhe policia në 2000 dhe 2001. vjet.

Ballkani bëhet cak i Forumit Mysliman Evropian,
Miftar Hasani, veprimtar e humanist i Malësisë së Bujanocit
Registration Login
Sign in with social account
or
Remember Me Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
With registration you can comment on post.
Registration Login
Registration