Kthehu ...

Shqiptarët në Serbi

OSBE: Problemet në jug të Serbisë mund të zgjidhen vetëm me dialog politik dhe bashkëpunim ndërmjet institucioneve lokale e qendrore (video)

👤Redaksia 🕔10:29 29.04.2016

Diplomati amerikan Jeff Bieley është koordinator i zyrës së OSBE-së në Bujanoc që një vit e gjysmë. Ai ka ardhur në rajonin e Ballkanit si gazetar në vitin 1998 kur në Shqipëri e Maqedoni ka punuar si gazetar i pavarur dhe si gazetar i Zërit të Amerikës. Më pas, në Kosovë Jeff Bieley ka punuar si zëdhënës i UNMIK-ut dhe si këshilltar politik në UNMIK. Gjatë kësaj kohe ai ka mësuar shkëlqyeshëm gjuhën shqipe dhe intervistën ekskluzive për portalin informativ Titulli.com e realizuam në gjuhën shqipe. Bieley në këtë intervistë flet për zgjedhjet e mbajtura më 24 prill, integrimin e shqiptarëve në organet shtetërore të Serbisë, diplomat e Kosovës dhe tema tjera të rëndësishme për shqiptarët e Luginës së Preshevës.

Lexo Artikullin e plotë

Integrimi i i shqiptarëve i lidhur ngushtë me Qeverinë në Beograd, Bujanoci urë lidhëse (video&foto)

👤RedaksiaL 🕔10:52 27.04.2016

Shqiptarët e komunave Bujanoc, Preshevë dhe Medvegjë në përbërjen e re të Kuvendit të Serbisë, të dalë nga zgjedhjet e 24 prillit, do të përfaqësohen me një deputet.

Lexo Artikullin e plotë

Organet e jurisprudencës në Serbi dhe përfaqësimi i shqiptarëve (statistika)

👤RedaksiaL 🕔10:37 15.04.2016

Portali Informativ Titulli.com gjatë hulumtimeve lidhur me përfaqësimin e shqiptarëve në organet e jurisprudencës të Republikës së Serbisë ka arritur të sigurojë se në Bujanoc, Preshevë dhe Vranjë janë të angazhuar dy zëvendësprokurorë, 1 kryetar gjykate, 6 gjykatës, 1 këshilltarë i pavarur dhe punonjës tjerë.

Lexo Artikullin e plotë

Shqiptarët e Luginës së Preshevës në zgjedhjet parlamentare, kërkojnë pjesëmarrje edhe në qeverinë e Serbisë (video)

👤Redaksia 🕔10:06 08.04.2016

Prej vitit 2007 kur në Serbi ka ndryshuar ligji për zgjedhjet parlamentare dhe është ulur pragu për partitë politike të pakicave subjekti i vetëm politik shqiptar nga Lugina e Preshevës që ka marrë pjesë në zgjedhje dhe ka pasur deputetë në të gjithë mandatet ka qenë Partia për Veprim Demokratik (PVD).

Lexo Artikullin e plotë

Stevanoviq: Serbia ka një ekonomi më të mirë, për Bujanoc e Preshevë duhet punë e përbashkët (video)

👤Redaksia 🕔10:30 01.04.2016

Në një intervistë ekskluzive për Portalin Informativ Titulli.com Dragan Stevanoviq, sekretar shtetëror pranë Ministrisë së Ekonomisë në qeverinë e Serbisë, thotë se nuk di për një përvojë të atillë që shteti ka penguar privatizimin e ndërmarrjeve nga ana e shqiptarëve.

Lexo Artikullin e plotë

Gjyqësori dhe Lugina e Preshevës, shqiptarët jo të përfaqësuar kënaqshëm

👤Redaksia 🕔10:26 25.03.2016

Në planin shtatë pikësh të shqiptarëve të Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës për bisedime me qeverinë e Serbisë, shqiptarët e këtij rajoni, përveç tjerash, kanë kërkuar decentralizim në gjyqësi, respektivisht rikthimin e gjykatave dhe prokurorive themelore në Bujanoc dhe Preshevë.

Lexo Artikullin e plotë

Trupi Koordinues s’ka (ka) përmbushur misionin e tij për integrimin e shqiptarëve në Serbi

👤Redaksia 🕔11:03 18.03.2016

Edhe përkundër arritjes së disa rezultateve pozitive, Trupi Koordinues nuk ka realizuar qëllimin kryesor, integrimin e shqiptarëve në organet shtetërore të Serbisë, kanë thënë për portalin Titulli përfaqësues të shoqërisë civile nga Presheva.

Lexo Artikullin e plotë

Shqiptarët kërkojnë Qendër Spitalore për Bujanoc e Preshevë

👤RedaksiaL 🕔11:46 11.03.2016

Në Luginën e Preshevës, respektivisht komunat Bujanoc, Preshevë dhe Medvegjë funksionojnë tre shtëpi të shëndetit, që ofrojnë për qytetarët shërbime të shëndetësisë primare.

Lexo Artikullin e plotë

Lugina e Preshevës “Arenë” lojërash mes Prishtinës dhe Beogradit, intergrimi parandalim i konfliktit (video&foto)

👤Redaksia 🕔10:00 04.03.2016

Integrimi i shqiptarëve në organet shtetërore të Serbisë është një problematikë politike që faktori ndërkombëtarë ka investuar shumë për vendosjen e paqes në komunat Bujanoc, Preshevë dhe Medvegjë.

Lexo Artikullin e plotë

Bulatoviq: Shqiptarët duhet të integrohen në inspektoratet republikane (Video/Foto)

👤Redaksia 🕔10:55 26.02.2016

Sipas ndarjes territoriale, Serbia është e ndarë në 29 rrethe. Komunat Bujanoc dhe Preshevë bëjnë pjesë në Rrethin e Pçinjës, ndërsa komuna e Medvegjës në Rrethin e Jabllanicës.

Lexo Artikullin e plotë

Librat shqip ndajnë spektrin politik në Luginë, bashkëpunimi me Tiranën zgjidhje e pranueshme (Video&Foto)

👤Redaksia 🕔10:47 19.02.2016

Përdorimi i teksteve mësimore për nxënësit shqiptarë në Luginë të Preshevës ka krijuar amulli mes spektrit politik shqiptarë të këtushëm, qeverisë në Beograd dhe institucioneve tjera përkatëse të arsimit.

Lexo Artikullin e plotë

Rrezikohet mbijetesa e 250 familjeve të Bujanocit dhe Preshevës (video&foto)

👤RedaksiaL 🕔10:18 12.02.2016

Kompania multinacionale “Alliance One Tobacco”, nëpërmjet Industrisë së Duhanit në Bujanoc, prej vitit 2005 blen duhanin e prodhuar në komunat e Bujanocit dhe Preshevës.

Lexo Artikullin e plotë

Shqiptarët e diskriminuar në Serbi, punësimi në institucione shtetërore i vogël (video)

👤Redaksia 🕔12:05 05.02.2016

Shqiptarët e Luginës së Preshevës kërkojnë një kohë të gjatë integrimin në organet shtetërore të Serbisë, sipas strukturës së popullatës që jeton në këtë rajon.

Lexo Artikullin e plotë

Asnjë shqiptar i punësuar në Shtëpinë e Shëndetit në Medvegjë (video)

👤Redaksia 🕔10:20 29.01.2016

Në komunën e Medvegjës sipas regjistrimit të vitit 2002 kishte 2.813 shqiptarë, apo 26.17 për qind të popullsisë së përgjithshme.

Lexo Artikullin e plotë

Mustafa thotë se kemi zhvilluar Preshevën, opozita vlerëson se zhvillimi në duar të amatorëve (video)

👤Redaksia 🕔10:11 22.01.2016

Lidhur me gjendjen aktuale në komunën e Preshevës dhe kërkesat e pushtetit lokal ndaj pushtetit qendror, përfaqësuesit e pushtetit lokal dhe ata të opozitës kanë vlerësime të kundërta.

Lexo Artikullin e plotë

Shqiptarët kërkojnë që kryetari i gjykatës në Bujanoc të jetë shqiptar (Video/Foto)

👤Redaksia 🕔10:06 15.01.2016

Përveç kërkesës për kthimin e Gjykatës themelore në Preshevë, shqiptarët e Luginës së Preshevës kërkojnë që kryetari i Gjykatës themelore në Bujanoc të jetë shqiptar.

Lexo Artikullin e plotë